Maltti teki menestyjän

F4-luokassa kaiken voittanut Juho-Matti Manninen aikoo raskaan mutta menestyksekkään kauden jälkeen nauttia ajamisesta ilman paineita.

Juho-Matti Mannisen viime kausi F4-luokassa oli lähes täydellinen: Hän voitti sekä MM-, EM-, PM- että SM-kultaa. MM-sarjassa hän oli ykkönen kuudesta osakilpailusta viidessä ja jäi yhdessä toiseksi.

– Päätimme jo ennen kauden alkua, että panemme peliin kaiken, mitä osaamme. Tulikin kaikki, mitä pystyi saamaan, vuoden 2016 veneilijäksi valittu Manninen nauraa.

Manninen on tottunut antamaan kaikkensa. Nuorena hän halusi ajaa aina niin kova kuin mahdollista. Kun hän 20 vuotta sitten pääsi kilpailemaan erikoislisenssillä vasta 13-vuotiaana, hän ei haaveillut menestyksestä.

– Veneily oli harrastus, ja pidin hauskaa. En uskonut, että pystyisin ikinä voittamaan mitään. Kärki näytti menevän niin kovaa.
Uran käännekohta oli ensimmäinen SM-kulta vasta muutaman vuoden kilpailemisen jälkeen.

– Tajusin, että muutkin olivat vain ihmisiä ja voitettavissa, jos vain halusin.

Siinä missä nuori Juho-Matti halusi voittaa muut ylivoimaisesti, ikä on tuonut malttia. Siihen kiteytyy viime vuosina tullut menestys. Mannisen edustaman Motor Mix Racing Teamin päällikkö Roger Lönnberg totesi nuorukaiselle, että aina ei ole pakko voittaa kierroksella vaan sekuntikin riittää.

– Sen sisäistäminen on ollut lopullinen menestykseni salaisuus. Ymmärsin, että kärjessä ajaessa riskit pitää minimoida, vaikka olisi hauskempaa ajaa koko ajan täysillä. Viime kausi oli esimerkki siitä. Ehkä eroa muihin tulee myös siitä, että osaan reagoida kelin muutoksiin. Olen kisoissa vahvempi kuin testeissä tai yhden kierroksen ajossa, Manninen sanoo.

Fyysisesti veneily rasittaa varsinkin niskaa ja käsiä. Kilpailukausien ulkopuolella lappeenrantalaisen tavallisin kuntoilumuoto on moottorikelkkailu. Manninen pääsee kelkkareitille kotipihasta ja aloittaa aamunsa tunnin lenkillä. Kilometrejä kertyy talvessa noin 2000.

– Moottorikelkkailu pitää yllä ajotuntumaa, koska se on samantyyppistä kuin veneily. Lenkki herättää mukavasti, ja sen jälkeen on hyvä fiilis tehdä töitä.
Tulevalle kaudelle Mannisen tiimi ei ole asettanut tavoitteita. Uusi vene on ollut valmiina kesästä asti, ja pyrkimyksenä on parantaa viime kauden isointa ongelmaa, varmuutta.

– Kausi otti koville erityisesti henkisesti ja vei mehut. Tämä on nautiskelukausi. Olemme tässä luokassa saavuttaneet kaiken, mitä voi.

Tulevaisuutta Manninen aikoo pohtia vasta kauden jälkeen.

– F1-sarjasta ja muista luokista on puhuttu, mutta vielä ei ole lyöty lukkoon mitään. Uskon, että ykkösiin olisi mahdollista mennä, jos olisi tarpeeksi halua.
Tällä hetkellä elämään mahtuu perheen ja urheilun lisäksi keittiökalustealan yritys. Yrittäjävanhempien lapsena Manniselle oli jo kouluaikoina selvää, että hän ryhtyy yrittäjäksi. Se mahdollistaa töiden aikatauluttamisen veneilyn mukaan.

– Mitään ei voi sulkea pois laskuista, mutta F1-sarja muuttaisi koko kuvion. Se olisi täysipäiväistä työtä. Pitää miettiä, haluanko tehdä pelkästään yhtä asiaa. Kaikki muu jäisi kakkoseksi. Toisaalta alan olla siinä iässä, että voisin vaikka ajaakin ykköstä, Manninen nauraa.

FAKTA

Juho-Matti Manninen

Syntynyt: 1983

Luokka: F4

Tiimi: Motor Mix Racing Team

Viime kauden saavutukset: MM-, EM-, PM- ja SM-kulta

Muuta: Vuoden veneilijä 2016

Teksti: Leenastiina Simola

Kuvat: Peter Weissenberg ja Pete Voutilainen