Sailing Team Finland: Maistereita ja mestareita

Silja Frost (omaa sukua Lehtinen), Silja Kanerva ja Sari Multala ovat suomalaiselle penkkiurheilukansalle tuttuja nimiä. Kolmikko kilpaili viimeisen kerran olympialaisissa vuonna 2012, jolloin Kanerva ja silloinen Lehtinen juhlivat yhdessä Mikaela Wulffin kanssa olympiapronssia. Multala muistetaan pitkästä urastaan, jolla hän voitti kaikkiaan 13 arvokilpailumitalia.

Menestyksekkäiden urheilu-uriensa ohessa purjehtijat ahkeroivat opinnoissa. Frost valmistui uransa päätyttyä lääkäriksi ja Kanerva juristiksi. Multala sai kauppatieteen maisterin paperit jo urheilu-uransa aikana ja tunnetaan nykyään kansanedustajana.

Ovatko purjehtijat keskimääräistä fiksumpaa jengiä vai miksi korkeakouluopinnot sujuvat urheilun ohessakin?

Syitä opintoahkeruuteen on varmasti monia, ja ehkä sattumallakin osansa. Olympiapurjehtijat ovat kuitenkin jo ennen edellä mainittuja esimerkkejä varustautuneet urheilun jälkeiseen elämään opinnoin – ja myös menestyneet työelämässä mainiosti. Vuoden 1980 Finnjollan olympiavoittaja Esko Rechardt on esimerkiksi arvostettu sillanrakennusinsinööri ja diplomi-insinööriksi kouluttautunut vuoden 2000 olympiavoittaja Thomas Johanson toimii myyntijohtajana.

”Lajissamme ei ole ollut perinnettä, että purjehduksesta voisi ainakaan naisille tulla ammatti. Harvemmin kyllä miehillekään. Se on syy, että kaikki hankkivat jonkinlaisen koulutuksen itselleen jo purjehdusuran aikana”, Multala pohtii.

 

Nykymaajoukkueesta Tuuli Petäjä-Sirén on jo valmistunut arkkitehdiksi ja työskennellytkin urheilun ohessa ammatissa. Tapio Nirkko on sekä tradenomi  ammattikorkeakoulusta että liikuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta.

”Parhaimmillaan urheilu ja opinnot tukevat toisiaan mainiosti. Opintopaikka sanelee paljon, kuinka hyvin yhdistäminen sujuu. Tasapainon löytäminen on tärkeää, sillä urheilija vertaa helposti itseään kokopäiväiseen opiskelijaan, Nirkko sanoo.

Hänen tapauksessaan ajankäyttöön on vaikuttanut myös lapsiperheen arki.

“Itselleni sopi parhaiten se, että puskin kaikki kouluhommat kotona ollessa ja keskityin reissussa vain purjehdukseen”, Nirkko jatkaa.

Maajoukkueen toinen Finnjolla-purjehtija Oskari Muhonen opiskelee Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta. Kirjat kulkevat mukana treenileireillä, mutta eivät kilpailumatkoilla.

”Koen, että opiskelusta on urheilu-uralleni hyötyä, sillä koulun kautta saan uudenlaisia ärsykkeitä aivoilleni. Opiskelu kehittää ajatteluani myös purjehduksessa ja pitää minut vireänä”, Muhonen sanoo.

Opiskelen sen verran kuin urheilun ohessa ehdin. En ota liikaa stressiä. On selvää, että en tule valmistumaan tavoitellussa viidessä vuodessa, mutta kaikki ajallaan.”

Myyntiä ja johtamista Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa opiskeleva Mikaela Wulff on virtuaalikurssien ansiosta onnistunut osallistumaan opintoihin ulkomailtakin käsin. Opinto-ohjelma on kuitenkin suunniteltu täysin purjehduksen ehdoilla – kiitos joustavien opettajien.

”Purjehduksen eteen en ole joutunut tekemään kompromissejä, mutta vapaa-aikani suhteen kyllä. Elokuun Tokion reissun jälkeen otin kasan iltakursseja. Kun treenasin päivällä fysiikkaa ja istuin illat koulussa, ei aikaa kavereille jäänyt. Toisaalta oli palkitsevaa, miten hienosti sain kursseja kasaan”, Wulff kertoo.

Wulffin kanssa 49er FX:ää purjehtiva Noora Ruskola ahkeroi niin ikään syksyisin. Hän opiskelee Svenska Handelshögskolanissa pääaineenaan markkinointi.

”Tavoitteenani on saada syksyisin minimimäärä eli 25 opintopistettä tehtyä, jotta saan toimeentulolleni tärkeää opintotukea ja -lainaa. Keväisin suoritan pari kurssia. Lähestyvät olympialaiset vähentävät tänä ja ensi vuonnaopintoihin jäävää aikaa”, Ruskola pohtii.

 

Sinem Kurtbay on suorittanut Kööpenhaminan Business Schoolissa Information Managementin kandidaatin paperit. Maisteriopinnot hän päätti pistää tauolle huomattuaan, että täysipäiväisen urheilun ja opintojen yhdistäminen toi liikaa tunnontuskia.

”Kun purjehdin, mietin, että minun pitäisi tehdä yliopistojuttuja, ja kun opiskelin, minusta tuntui, että olisi pitänyt olla purjehtimassa. Koska olin jo valmistunut kandiksi koin, että voin neljän täysipainoisen piskeluvuoden jälkeen pitää taukoa”, Nacra17-kippari Kurtbay kertoo.

Laser radial -purjehtijat Tuula Tenkanen ja Monika Mikkola opiskelevat niin ikään yliopistossa. Tenkanen suorittaa Aalto-yliopistossa biotekniikan opintoja ja Mikkola aloitti syksyllä Psychology with Sport Science –opinnot Englannin Exeterissä.

”Muutin treeniseurapulan vuoksi Suomesta pois, ja muutto oli helppo yhdistää opiskeluun. Opintomateriaalit ovat netissä, joten ne kulkevat reissuillani hyvin mukana. Toistaiseksi en ole joutunut tekemään mitään kompromissejä”, Mikkola kommentoi.

Opiskelu tuo arkeen muutakin ajateltavaa kuin urheilun. Minulle on tärkeää myös se, että urheilu-urani jälkeen saan tehdä töitä alalla, joka kiinnostaa minua. Urheilu ei kuitenkaan kestä ikuisesti”, Tenkanen miettii.

Laser standardissa huiman harppauksen viime vuonna ottanut Kaarle Tapper on opiskellut puolitoista vuotta kauppatieteitä Aalto-yliopistossa.

”Toisinaan koulun yhdistäminen urheiluun on haastavaa, kun leiri- ja kisapäivät ovat pitkiä. En ehdi tai jaksa paneutua opiskeluun. Ainakin Tokioon asti satsaan purjehdukseen täysillä, joten hyväksyn sen, etten etene opinnoissani samaan tahtiin kuin muut”, Tapper kertoo.

 

Moni maajoukkueurheilija on tehnyt uransa ohessa myös töitä; osa oman opintoalansa hommia, osa esimerkiksi nuorten valmennusta. Osa on tehnyt matkoilla mukana kulkevaa työtä, kuten nettisivuja suunnitteleva Sinem Kurtbay.

Nirkko päätti viime syksynä kokeilla työntekoa purjeneulomo WB-Sailsissä, joka valmistaa hänen käyttämänsä Finnjolla-purjeet.

”On ollut tosi antoisaa oppia uusia taitoja ja tutustua uusiin ihmisiin. Toimintaympäristön vaihdos on ollut piristävää, samalla tavalla kuin opinnot aiemmin urheilun ohessa. Urheiluminän vaihtaminen joksikin muuksi – edes hetkeksi – tekee hyvää”, Nirkko sanoo.

”Jos on utelias ja omaa halun oppia uutta, niin todennäköisesti siinä onnistuukin. Hyväksi oppiminen niin opinnoissa, duunissa kuin purjehduksessakin on pitkälti asennekysymys.”

Teksti Iina Airio Kuvat Jukka Saarikorpi/SPV

Maajoukkue 2019:

Monika Mikkola, Laser radial
Tuula Tenkanen, Laser radial
Kaarle Tapper, Laser standard
Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X
Tapio Nirkko, Finnjolla
Oskari Muhonen, Finnjolla
Sinem Kurtbay/Janne Järvinen, Nacra17
Noora Ruskola/Mikaela Wulff, 49er FX

Haastajat 2019:

Nooa Laukkanen, Laser standard
Aleksi Tapper, Laser standard
Ronja Grönblom/Veera Hokka, 49er FX
Sirre Kronlöf/Selma Valjus, 49er FX

Tutustu purjehtijoihin: www.sailingteamfinland.com