Loppukesän lähikohteet

SPV:n aluejohtajat kertovat omat suosikkinsa loppukesän retkiin. Tässä muutaman aluejohtajan suosikkikohteita tarkemmin. Kaikkien vinkit löydät Nautic-lehdestä.

Pohjanlahden keskiosan vesistöalue (Merenkurkun veneilyalue), Peter Remahl

Noin 24 meripeninkulmaa Vaasasta lounaaseen sijaitseva Fäliskäret on Rönnskäretin saariston keskipiste. Saari toimi alueen luotsitoiminnan keskuksena vuodesta 1752 vuoteen 1983. Uusi luotsiasema valmistui vuonna 1966. Kun luotsitoiminta loppui vuonna 1983, merivartiosto otti rakennukset haltuunsa. Sen toiminta loppui 1997.

Nykyään vanhat asuintilat on vuokrattu muun muassa venekerhoille ja sukellusseuralle. Myös matkailijat saavat vuokrata huoneita vanhoista asuintiloista päivävuokralla. Lisäksi myös rannassa oleva kunnostettu telakkarakennus Docket on vuokrattavissa, ja siellä on makuupaikkoja 8 hengelle, rantasauna sekä näyttelytila. Vuokrauksesta vastaa Aurinkoreitti – Solrutten. Osa varauksista on mahdollista tehdä paikan päällä

Upea auringonlasku Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella. Kuva: Peter Remahl.

Rönnskärin saaristossa pääsee keräilemään tyrnejä. Kuva: Peter Remahl.

Vuonna 1784 rakennettu punainen tunnuspooki on Suomen vanhin säilynyt puupooki.

Rönnskäretin saaristo koostuu sadoista saarista ja luodoista. Alueen linnusto on hyvin monipuolinen. Kivikkoisilla ja puuttomilla ulkoluodoilla pesivät ruokit, riskilät ja lapintiirat, kun taas pilkkasiivet, tukkakoskelot ja harvinaistuneet lapasotkat viihtyvät suojaisemmilla alueilla. Merikihupariskunta ja merikotkat ovat myös tuttuja näkyjä. Luodoilla on usein myös hylkeitä.

Syksyn ehdottamaan kokemuksiin kuuluu Tyrnien keruu tai puristus sekä siian kalastus.

Läntisen Suomenlahden vesistöalue, Frej Werner

Frej nauttii luonnon hiljaisuudesta Modermaganin saarilla, Tammisaaren saariston kansallispuistossa.

Tammisaaren edustan sisäsaariston ja ulkomeren väliin jäävät Fladalandet ja Modernmagan retkisatama tarjoavat oivan yöpymispaikan veneilijöille.

Modermaganin luontopolun maasto on melko epätasaista, ja siellä sijaitsee pieni järvi, johon kannattaa tutustua. Korkean veden aikaan merivesi valuu järveen ja painuu pinnalla olevan makean veden alle. Luontopolun varrella sijaitsevat myös sirpalesuoja ja korsu. Paikan läheisyydessä sijaitsee muun muassa Byxholmenin saunallinen retkisatama, jonne on tänä vuonna asennettu Pidä Saaristo Siistinä ry:n septityhjennys sekä näkemisen arvoinen Rödjanin kalastajatorppa.

Tiesitkö, että Ådön ja Träskön saarien kupeesta löytyy niin kutsuttu Viipurin kivi, joka on punainen kulmikas siirtolohkare? Sen paikka on aika tarkalleen 160 meripeninkulmaa sekä Viipurista että Tukholmasta.

Saimaan vesistöalue, Antti Kaipainen

Saimaalla syysveneily on edelleen täyttä veneilyaikaa. Kun illat pimenevät ja tuulet voimistuvat, on kuitenkin mukava etsiä suojaisia paikkoja, joissa on esimerkiksi
sauna.

Tynkkylän saunasta on lyhyt matka järveen. Kuva: Antti Kaipainen

Satamosaari on kuin tehty veneilijän suojaiseksi retkisatamaksi. Satama sijaitsee laguunin sisällä, jonne johtaa pohjoisesta viitoitettu väylä.

Satamosaaressa on hyvä laituri, jonne on turvallista kiinnittyä. Saaressa sijaitsee myös tilava, siisti sauna sekä grillikatos ja nuotiopaikka rannalla. Puita on erillisessä varastossa. Satama on myös varustettu liikuntaesteisten tarpeisiin, ja sieltä löytyy
muun muassa inva-WC ja helpot kulkuväylät.

Vuorolahti Tynkkylän loma on mukava paikka viettää syysiltaa. Palvelut ovat veneilijöille erinomaiset ja saunassa on lämmintä suihkuvettä saatavilla, kun vesi
järvessä on jo liian kylmää.

Tynkkylän lomassa on paljon nähtävää kuten kotieläimiä, luontopolkuja, ravintola, kotiseutumuseo sekä kyläkauppa. Tämä on perinteinen suomalainen maalaismaisema yhdistettynä upealla tavalla veneilyyn.

Suomenlahden itäosan vesistöalue, Martti Laisi

Laisi suosittelee seuraavanlaista kolmiorataa niille veneilijöille, jotka eivät itäistä Suomenlahtea varsinaisesti tunne.

Haapasaaressa on suojainen satama kirkon laiturissa. Saarelta löytyy myös merivartioasema ja Suomen pienin osuuskauppa, Haapasaaren Osuuskauppa.

Ulko-Tammion saaressa on runsaasti ulkoiltavia kallioita. Saaren näköalatornista näkee sään salliessa esimerkiksi Somerin saaren Venäjän puolelta. Siellä on pitkä tunneli, joka toimi aikoinaan miinojen kuljetusreittinä. Saarella on paljon muitakin kohteita kertomassa Suomen historiasta ja luonto on kokemus itsessään. Lännen puoleinen satama on jonkin verran altis lounas-länsi-tuulille.

Ulko-Nuokko on suojainen pohjukka Sisä- ja Ulkonuokon välissä. Siellä on hyvät laiturit poijukiinnityksellä. Laituri on suojaisa, varsinkin vallitsevilla tuulilla. Kallioilta on upeat näkymät ja saaren keskellä on luontopolkuja. Ulko-Nuokko on hyvin varustettu PSS:n hoitama retkisatama.

Perämeren eteläosan vesistöalue, Johan Nyberg

Pohjoisen Suomen veneilijät tuntevat Tankarin saaren hyvänä levähdyspaikkana suojaisine satamineen.

Kovan tuulen yllättäessä parempaa suojaa saa ulkosaaristosta hakea näillä leveysasteilla.

Kokkolan ulkosaaristossa sijaitseva Tankar on Suomen kiehtovimpia majakkasaaria. Tankarin majakan ohella saarella on yllättävän paljon muutakin nähtävää: vanha kalastajakylä, tunnelmallinen puukirkko, luotsisatama, lintuasema ja hylkeenpyyntimuseo, joka on tosin avoinna vain sopimuksesta.

Saarella riittää mielenkiintoista historiaa. Hylkeenpyytäjät ottivat saaren tukikohdakseen jo 1500-luvulla, ja Tankarin vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Vuonna 1849 Tankariin perustettiin luotsisatama. Kuutta vuotta myöhemmin kaikki Tankarin luotsit kuolivat myrskyssä.

Saaren eteläosaa, vajaata puolta saaren pinta-alasta, hallinnoidaan edelleen perinteisellä karikokouksella, joka kokoontuu heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.
Saaren karun kauniiseen luontoon tutustuu reilun kilometrin mittaisella luontopolulla. Keskellä saarta on valtava kivikasa, johon perinteen mukaan jokaisen saarella ensimmäistä kertaa vierailevan pitää kantaa rannasta niin suuri kivi kuin jaksaa kantaa.

Tankarin luontopolun ehtii hyvin kiertää päivävierailullakin.  Kesäaikaan palvelee kahvila, josta saa myös herkullista lohisoppaa tilauksesta.

Tankariin pääsee Kokkolasta kesäaikaan M/S Jennyllä. 15 kilometrin merimatka taittuu puolessatoista tunnissa.  Majoitustakin saa ottamalla yhteyttä Visit Kokkolaan.  Jennyn aikataulut kannattaa tarkastaa etukäteen.

Lähteet:
http://veneilysaimaa.com/satamosaari.htm
http://veneilysaimaa.com/tynkkyla.htm
www.tankar.fi