Lockande mål för vinterseglatsen

Runt om i världen finns många seglingsrevir som lämpar sig för en seglats under vår vintersäsong. I många av dem kan du faktiskt segla när som helst under året.

Läs om vinterns favoritmål:

Tobago Cays Marine Park, Grenada

Lovartöarna (Windward Islands)

Karibien är nog det mest populära målet för vintersegling. Det gäller i synnerhet ögruppen Små Antillerna i östra delen av Karibiska sjön. I den ögruppen ingår Lovartöarna i sydost och Läöarna i nordost.  Också de nederländska Antillerna, de så kallade ABC-öarna, i söder har mycket att erbjuda seglaren.

På Lovartöarna kan du hyra en båt exempelvis på Grenada, Martinique, Saint Vincent eller någon av öarna i Grenadinerna.
Där finns allt – otaliga öar, intressanta vikar, långa sandstränder och ett kristallklart, turkosfärgat hav. Du kan möta havssköldpaddor eller delfiner. Att dyka i det klara vattnet ger dig otroliga upplevelser.  I de förhärskande passadvindarna blir det fina seglingar mellan öarna. Temperaturen pendlar mellan 20 och 30 grader under hela året.

November-maj är den bästa seglingsperioden i Karibien. Under början av hösten, då den värsta orkanperioden närmar sig, är vädret regnigt och ostadigt. Speciellt under början av året kan man vänta sig en stadig ostlig passadvind. Årsskiftet är högsäsong i Karibien.

Läöarna (Leeward Islands)

Ögruppen Läöarna,  som befinner sig i nordöstra delen av Karibiska havet, är ett intressant och populärt område. De ostliga passadvindarna ger fart under dagsseglatserna. Öarna är sinsemellan väldigt olika, vilket ger ett flertal ruttalternativ.  Läöarna bjuder på goda möjligheter till dykning och snorkling.

Båt kan du hyra t.ex. på Guadeloupe, Antigua, St Maarten eller på Tortola i de Brittiska Jungfruöarna (British Virgin Islands). Ön Tortola är Karibiens största center för seglingssemestrar.

Var du än seglar i Karibien möter du en mångfald språk och kulturer: franska, engelska, kreolska. I området finns både små självständiga östater och öar, som har starka band till forna eller nuvarande moderländer, närmast Frankrike och Storbritannien. Den färggranna och mångfacetterade kulturen har mottagit intryck från många håll, matkulturen söker sin jämlike.

Thailand

De tre viktigaste seglingsområdena i Thailand är: Phuket i väster och Siamvikens väst- och ostkust med bl.a. ögrupperna Koh Samui och Koh Chang.  Lämpliga flygdestinationer är Bangkok och Phuket.

I Thailands tropiska väder möter du den vänliga thailändska kulturen. På öarna finns lugna ankarplatser och långa vita sandstränder, där palmerna ger skugga. Du hittar också restauranger, som serverar äkta Thaimat.
Utöver natur och sandstränder kan du också bekanta dig med områdets färgrika historia.

Speciellt områdena i Siamviken är lugna och jämfört med mera populära områden möter du ganska få seglare.

Laiturissa Koh Changin saarella.

Övriga mål för vintersegling

Det finns också andra alternativ. Fina kryssningsrevir under vintern i Atlanten är Kanarieöarna, Azorerna, Madeira och Kap Verde- öarna. Speciellt Kanarieöarna erbjuder bra segling under hela året. Men det är viktigt att komma ihåg att vindarna mellan öarna kan vara rätt utmanande. Området lämpar sig därför bäst för vana seglare. Bästa tiden att segla på Azorerna är under vårvintern.

Vill du söka dig till mera exotiska resmål kan du välja Tonga mitt i Stilla havet eller Seychellerna i Indiska oceanen. Belize i västra delen av Karibiska havet är mindre känt, därför också lugnare. Också på Kuba kan du segla.

I Norge kan du på vårvintern vid Hardangerfjorden kombinera segling och skidåkning.

Mångsidig och praktisk tilläggsinformation om de här och andra seglingsrevir kan du hitta bland annat i Cruisers Wiki och på Noonsite-sidorna.

Att hyra en båt går lätt t.ex. via MIZZEN.FI- sidorna: mizzen.fi/

Grand Anse d´Arletin lahti, Grenada

Text: Iiro Suksi
Översättning: Patrick Andersson