Koulumestaruuskisat innostavat

Purjehduksen Koulumestaruuskilpailut järjestetään kolmatta kertaa peräkkäin 15. syyskuuta HSS:n satamassa Helsingin Liuskasaaressa.

Vuonna 2015 kilpailut aloitettiin uudelleen. Tämä osittain kunnianosoituksena SPV:n lapsi- ja nuorisotoiminnan entisen puheenjohtajan Hannu Hoviniemen muistolle. Kilpailun järjestää HSS yhteistyössä Brändö Seglaren ja SPV:n kanssa. Veneenä toimii Laser 16.

Elias-koulu on ollut aktiivisesti mukana kisatapahtumissa parina viime vuonna. Koulun liikunnanopettaja Tytti Meck­lin  kehuu ennen kaikkea kilpailun luonnetta.

-Usein koulumestaruuskisat eri lajeissa ovat sellaiset, että siellä ovat vain maan huiput. Tässä on otettu huomioon, että aloittelevatkin pystyvät osallistumaan.

Mecklinin mielestä kilpailut ovat nimenomaan koulujen väliset eikä tavanomainen kisailijoiden kisa. Elias-koulu ha­luaa mahdollistaa, että mukaan pääsisivät aivan kaikki ha­lukkaat.

Elias-koulu tekee yhteistyötä Brändö Seglaren kanssa ja tämä on mahdollistanut purjehduskurssinjärjestämisen 7.-9.-luokkalaisille. Purjehdus on otettu huomioon opetus­suunnitelmassa ja sitä on lisätty liikunnanopetuksen puit­teissa.

Perusasteella Elias-koulu tarjoaa aineopetuksissa neljän­nestä luokasta ylöspäin mahdollisuuden purjehtia. Turvalli­suudesta pidetään tiukasti kiinni ja tavoitteena heillä on, että kaikki ovat vesillä.

-Jokainen osallistuu jollain tavoin. Nyt keväällä, kun me­nimme isojen luokkien kanssa, niin lähes 90 % oppilaista kävi purjehtimassa, sanoo Mecklin.

Koulun nuoremmille lapsille on opetussuunnitelman ul­kopuolella kaksipäiväinen purjehdusleiri. Sen järjestämi­sestä sopivat lasten vanhemmat. Kouluvuosi alkaa yleensä kyseisellä leirillä ja lapset pääsevät olemaan luonnossa ja veden äärellä.

Kisoissa on mukana kouluja ympäri Suomea. Viime vuon­na ahvenanmaalainen Kyrkby högstadieskola oli kisassa hie­nolla asenteella. Bengt Lindström ÅSS:stä kertoo, että heillä on varsin vähän nuoria, joille osallistuminen kilpailuihin on mahdollista. Hän kehuu kuitenkin ideaa.

-Ihmiset pääsevät purjehtimaan yhdessä ja tutustumaan joukkueena purjehtimiseen. Lähdemme ehdottomasti tänä­kin vuonna, jos saamme joukkueen kasaan.

SPV:n lasten ja nuorten veneilytoiminnan koordinaatto­ri Mika Hollo korostaa myös kilpailun tarjoamia mahdolli­suuksia aloitteleville nuorille.

-Idea on sellainen, että joukkueessa saa olla neljä jäsentä, joista vähintään yhden pitää olla sellainen, joka ei ole purjeh­tinut SM- tai rankingkilpailuja.

Kokematon nuori on kilpailuaamuna ensimmäistä kertaa kilpaveneessä. He ovat edellisvuosina olleet erittäin innostu­neena kisassa mukana. Kouluja oli viime vuonna mukana yli 20 ja samalla koulut ja opettajat tutustuvat lajiin.

SPV tekee koulujen kanssa erittäin aktiivisesti muutakin yhteistyötä.

-Teemme kouluille lajiesittelyä seurojen kanssa. Venei­lykoulu kiertää talvisin ja keväisin. Toteutamme myös Kou­luliikuntaliiton kanssa Vesisankarit-kiertuetta, Hollo kertoo.

LUE LISÄÄ JA ILMOITA KOULUSI MUKAAN:

Kilpailukutsu: https://spv.fi/wp-content/uploads/2017/09/Kilpailukutsu.pdf
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/PurjehduksenKoulumestaruuskilpailut

Teksti: Joakim Nordström

Kirjoitus on julkaistu Vene-lehden numerossa 9/2017 otsikolla Mahdollisuus myös aloitteleville nuorille.