Julens havsnära resmål

Julen står för dörren och den gångna båtsäsongen är ett minne blott. Våra kära båtar står i vinterförvar i väntan på våren och sommaren. Tack och lov finns det i Finland flera havsnära platser som kan göra väntan på nästa säsong lättare att genomlida.

Avkoppling i Nådendal

Ett bra sätt är att koppla av i Nådendal på badinrättningen men det finns också andra alternativ. Det finns vackra naturstigar som slingrar sig nära vattnet och mitt i en vacker natur. Juletid finns det flera möjligheter att fira en litet annorlunda lilla jul. Kampanjen går under devisen: Oudot pikkujoulut Naantalissa.

Det erbjuds tre alternativa möjligheter att fira lilla jul. Gruppstorleken är från 10 personer eller fler.

Läs mera om vad Nådendal har att erbjuda: visitnaantali.com/

Aura å i vinterskrud.

Det mångsidiga Åbo

Alldeles i närheten av Nådendal ligger Åbo, känd som en härlig sommarstad. Men det betyder inte att man inte skulle kunna besöka Åbo också under vinterhalvåret. I Åbo finns bl.a. Forum Marinum, ett aktivt och mångsidigt centrum för marina aktiviteter. Centret är ett nationellt specialmuseum för sjöfart och är också Finska flottans museum. För tillfället visas en utställning över Finlands presidenters båtar; Kultarantojen hohtoa.

Av sevärdheterna i Åbo kan särskilt nämnas Aboa Vetus & Ars Nova, museet för historia och nutidskonst, Åbo slott, Domkyrkan och Klosterbackens hantverksmuseum. Vidare har ljus- och ljud konstnären Janne Auvinen, gjort en helhet under namnet: Satumainen Aurajoki, Sagolika Aura Å. Det är en fortsättning på senaste julsevärdhet: Satusilloille, Sagobroarna.

För mer information om sevärdheter i Åbo: visitturku.fi/

Det idylliska Raumo

Raumo är värt ett besök också vintertid. Längs de smala gatorna finns flera caféer och restauranger.

I Raumos gamla stadsdel råder juletid en speciell stämning. I Raumo finns hembygdsmuseet Marela där man kan bekanta sig med hur en rik redarfamilj bodde förr. I Raumo gamla stadshus finns butiken: ’Kistupuoti’ där det finns högklassiga spetsarbeten och maritima presentartiklar.

På lördagar är Raumo sjöfartsmuseum öppet för allmänheten. Vintertid anordnas flera olika konserter, teaterföreställningar och idrott på liga nivå.

Läs mera: visitrauma.fi/

Vinter i Raumos gamla stadsdel. Bild: Esko Jämsä
Sjöfartsmuseet i Raumo. Bild: Ewelina Dobosz

Jul i Hangö

Då vi nämner resmål i Finland skall vi inte glömma Hangö. Hangö erbjuder upplevelser också under årets mörka tid. Det finns mycket att upptäcka i Hangö i väntan på julen och också efter julfirandet. I det juliga Hangö hittar man många butiker och julbodar där man kan hitta sista minuten julklappar som t.ex. hantverk, kläder, design osv. Kring julen anordnas i Hangö t.ex. en barnfest (13.12), jul i Östra hamnen (16.12). Den 9 december öppnades julstigen. Om du vill tjuvstarta med julmaten finns det många möjligheter att njuta av julens delikatesser.

I Hangö finns det unika Regatta SPA  med en fantastisk utsikt över det öppna havet utanför Hangö. SPA:t är öppet året runt. (regattaspa.fi/sv)

Lär känna Hangö: tourism.hanko.fi/sv/

Finlands sydligaste spets. Bild: Johanna Sandin

Juletid på Kimitoöarna

Denna idylliska kommun med sina ca 7000 invånare är ett bra och havsnära alternativ. Här kan man uppleva en underbar julstämning. Naturstigarna i Kasnäs är en upplevelse också vintertid. Efter naturupplevelsen känns det bra att hoppa i bassängen för att maximera själens och kroppens välbefinnande.

Speciellt under veckosluten erbjuder Örö aktiviteter för dem som är intresserade av natur och historia. Vikingacentret på Rosala erbjuder en helt annorlunda upplevelse. Gästerna kan bl.a. få uppleva hur det känns att vara en viking under en dag. Stugorna på Kimitoön är öppna året runt. Om du behöver avkoppling och vill slappna av i lugn och ro nära havet, hittar du säkert det du söker bland de många övernattningsalternativen.

På Kimitoön finns också många möjligheter till högklassiga bastuupplevelser, där den mest intressanta är den underjordiska rökbastun på Storfinnhova Gård. Det finns ett stort utbud av julprogram som du kan bekanta dig med här nedan: Visitkimitoon.fi/

Det är värt att också i detta sammanhang nämna t.ex. Vasa, Kotka, Borgå och Helsingfors. Alla dessa orter har sina egna maritima kvaliteter och styrkor. Det 100 åriga Finland har säkert något att erbjuda alla som är intresserade av havet och naturen.

Grannländerna

Om man trots allt vill söka sig utanför landets gränser finns det många havsnära upplevelser som väntar. T.ex. det anrika sjöfartsmuseet i Tallins Sjöflyghamn är fyllt av sevärdheter. I museet är det lätt att röra sig med barnvagn eller rullstol. Skyltarna i museet är på estniska, engelska och ryska, men det finns guidehäften tillgängliga också på andra språk. Museet är öppet tis-sön.

Om museihungern håller i sig finns i vårt kära grannland Sverige ett sjöhistoriskt museum i Stockholm. Museet bjuder på en imponerande samling. Där kan man bekanta sig med bl.a. olika upptäcktsresande och händelser från II världskriget.

Det går att hålla vinterdepressionen på avstånd. För den som är intresserad av båtsport finns det mycket att uppleva denna mörka årstid och dessutom på ett kort avstånd och med fördelaktiga resekostnader.

Med önskan om en avslappnande väntan på julen.

Länkar: meremuuseum.ee/lennusadam/sv/, sjohistoriska.se/fi

Text: Joakim Nordström
Översättning: Gunilla Antas