Joulun merelliset kohteet

Joulu odottaa jo kulman takana ja kotoinen veneilykausi siintää lämpimänä muistona takanapäin. Rakkaat veneet ovat nostettuna talviteloille odottamaan kevään saapumista. Onneksi Suomessa on useita merellisiä kohteita, joissa vesille mielivät ihmiset voivat helpottaa kuukausien odotustaan esimerkiksi joululoman aikana.

 

Rentouttava Naantali

Naantalista löytyy luonnollisesti rentoutumismahdollisuus kylpylän muodossa, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Vesistön ja luonnon läheisyydessä on kauniita ulkoilureittejä itse kunkin makuun. Naantalissa on joulun alla myös useampi hieman erilainen pikkujoulumahdollisuus. Kampanja kulkee nimellä ”Oudot pikkujoulut” ja tarjolla on kolme erilaista ryhmille varattavaa tapahtumaa. Ryhmäkoot ovat kymmenestä hengestä ylöspäin.

Tutustu Naantaliin: visitnaantali.com/

Turun talvinen Aurajoki

Monipuolinen Turku

Heti Naantalin kupeessa sijaitsee upean kesäkaupungin maineessa oleva Turku. Kyse ei suinkaan ole kaupungista, jossa tulisi käydä vain kesäisin. Turussa on muun muassa Merikeskus Marinum, joka on aktiivinen ja monipuolinen merellisen toiminnan keskus. Marinum on valtakunnallinen merenkulun erikoismuseo sekä Merivoimien museo. Vaihtuvana näyttelynä Forum Marinumissa on tällä hetkellä Kultarantojen hohtoa – presidenttien veneet.

Turun nähtävyyksistä erityismaininnan ansaitsevat myös Aboa Vetus & Ars Nova raunioineen, Turun linna, Tuomiokirkko sekä Luostarimäen käsityöläismuseo. Lisäksi kaupungista löytyy Janne Auvisen valo- ja äänitaideteoksista koostuva kokonaisuus Satumainen Aurajoki. Se on jatkoa viime joulun nähtävyydeksi nousseille Satusilloille.

Katso lisää Turun kohteita: visitturku.fi/

Idyllinen Rauma

Rauma on tutustumisen arvoinen matkakohde myös talviaikaan. Kapeilla kaduilla on useita kahviloita ja ravintoloita. Joulun alla etenkin Vanha Rauma on tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Raumalta löytyy myös Laivanvarustajan kotimuseo Marela. Vanhalla Raatihuoneella pääsee tutustumaan museokauppa Kistupuadin tarjontaan, joka koostuu laadukkaita pitsituotteista sekä merellisistä tuliaistuotteista.

Lauantaisin kaupungista löytyy myös Rauman merimuseo, joka esittelee laajasti merenkulun historiaa. Lisäksi Rauman talvisesonkiin sisältyy useita erilaisia konsertteja, teatterinäytöksiä ja liigatason urheilua.

Lue lisää: visitrauma.fi/

Vanha Rauma talvella. Kuva: Esko Jämsä
Rauman merimuseo. Kuva: Ewelina Dobosz

Jouluinen Hanko

Merellisiä kotimaisia matkakohteita käsiteltäessä ei sovi unohtaa Hankoa. Hangossa riittää ihmeteltävää ja koettavaa joulua odotellessa ja sen jälkeenkin. Erittäin jouluisessa Hangossa löytyy useita erilaisia joulupuoteja, joista etsiä esimerkiksi viime hetken joululahjoja. Tarjolla on muun muassa paljon erilaisia käsityötuotteita.

Hangossa on myös paljon jouluisia tapahtumia, kuten lastenjuhla (13.12.), Itäsataman joulu (16.12.) ja jouluaaton avoimet ovet tallilla. 9. joulukuuta vietettiin joulupolun avajaisia. Kaupungissa on myös erittäin laajat ruokailumahdollisuudet jouluisissa merkeissä, jos esimerkiksi haluaa ottaa varaslähdön jouluherkkujen äärelle.

Hangossa sijaitsee myös näkemisen ja kokemisen arvoinen kylpylä Regatta SPA, josta avartuu upeat näkymät pitkälle avomerelle. Kylpylä on auki ympäri vuoden.

Tutustu Hankoon: tourism.hanko.fi/, lisätietoa kylpylästä: regattaspa.fi/ 

Suomen eteläisin kärki. Kuva: Johanna Sandin

Lumoava Kemiönsaari

Pieni, mutta virkeä 7000 asukkaan kunta on ehdottoman merellinen ja idyllinen kotimainen vaihtoehto myös. Kasnäsin luontopolut ovat ainutlaatuisia myös talviaikaan ja rentouttavan luonto-osuuden jälkeen lomailija voi pulahtaa esimerkiksi kylpylän altaaseen maksimoimaan sielun ja ruumiin lepotilan.

Örö tarjoaa varsinkin viikonloppuisin aktiviteetteja ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja historiasta. Rosalan Viikinkikeskus tarjoaa sitten aivan toisenlaisen elämyksen. Ryhmävieraat pääsevät muun muassa kokemaan päivän viikinkinä. Kemiönsaaren mökkikylät ovat avoinna ympäri vuoden. Jos kaipaat rentoutumista omassa rauhassa meren äärellä, niin mökkikylä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Kemiönsaarelta löytyy myös paljon erilaisia ja laadukkaita saunavaihtoehtoja, joista mielenkiintoisin on Storfinnhovan maanalainen savusauna! Myös jouluohjelmaa on runsaasti ja tarkemmat aikataulut näkyvät alla olevasta linkistä.

Lue lisää, mitä kaikkea Kemiönsaari tarjoaa: visitkimitoon.fi/fi/jouluaika

Edellä mainittujen lisäksi on mainittava myös esimerkiksi, Vaasa, Kotka, Porvoo ja Helsinki. Kullakin paikkakunnalla on omat merelliset ominaispiirteensä ja vahvuutensa. Varmasti 100-vuotiaasta Suomesta löytyy jokaiselle meri-ihmiselle jotakin.

Naapurimaat

Jos kuitenkin mieli vetää kotimaan rajojen ulkopuolelle niin naapurimaissamme on myös elämyksiä odottamassa. Esimerkiksi Tallinnan perinteinen Lentosataman merimuseo on nähtävää pullollaan. Museossa on helppo liikkua myös lastenvaunujen ja pyörätuolien kanssa. Museon opastekyltit ovat viron lisäksi vain englanniksi ja venäjäksi, mutta museo ilmoittaa omaavansa opasvihkosia myös muilla kielillä niitä tarvitseville. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin.

Jos museonälkää riittää, niin rakkaasta länsinaapurissamme Ruotsissa, sijaitsee merihistoriallinen museo. Se sijaitsee Tukholmassa ja se on tarjonnaltaan vakuuttava. Museossa käsitellään muun muassa löytöretkeilijöitä sekä toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia.

Ei siis sovi antaa talvimasennukselle mahdollisuutta. Veneilevälle ihmiselle on paljon koettavaa myös talvella ja vieläpä hyvin läheltä ja edullisin matkakustannuksin. Hyvää ja merellistä joulun odotusta.

Hyödyllisiä linkkejä: meremuuseum.ee/lennusadam/fi/, sjohistoriska.se/fi

Teksti: Joakim Nordström