Innosta lapsesi vesille

Veneilyn pariin pääsee montaa kautta. Usein lapsen polkuna on joko veneily perheen kanssa tai junioripurjehdus.

Purjehdus on lapsille oiva harrastus, koska lapsi oppii alusta pitäen suhtautumaan luontevasti veteen ja sääolosuhteiden vaihteluun. Erityisen lajista tekee se, että tytöt ja pojat harrastavat ja kilpailevat yhdessä. Se on terveellistä molemmille. Lisäksi purjehdusta voi nykyään harjoitella jo lähes ympärivuotisesti, kunhan on olosuhteiden mukaiset varusteet.

Lajin aloittaminen lapsena on helppoa ja halpaa — seuroilta löytyy usein alkeiskoulutusveneitä ja hyviä kursseja. Nuorimmat kurssilaiset ovat 5-vuotiaita ja vanhimmat noin 12-vuotiaita. Lajin opetteleminen on edullista, koska harjoitusmaksuun kuuluu yleensä vene ja varusteita, kuten jollaliivi. Jos haluat lisätietoa kursseista, SPV:n kotisivuilta löytyvästä seurakartasta (spv.fi/seurat-jasenseurat) kannattaa katsoa lähimmät seurasi ja olla yhteydessä suoraan niihin.

SPV:n lasten ja nuorten toiminto järjestää myös seurojen kanssa yhteistyönä erilaisia avoimia kokeilutapahtumia joko seurojen satamissa tai kouluissa. Osallistujat pääsevät tutustumaan veneilyyn niin maalla kuin merellä sijaitsevien hauskojen toimintapisteiden kautta. Tapahtumat ovat suosittuja, joten kannattaa kevään mittaan seurata, onko lähelläsi tällaisia tapahtumia. SPV järjestää myös yhdessä Mercedes-Benzin kanssa eri paikkakuntia kiertävän Mercedes-Benz Sailing Tourin, joka innostaa lapset tutustumaan veneilyyn ja vesiturvallisuuteen.

Kaikki lapset eivät innostu kilpailemisesta tai jollapurjehduksesta. Perheen kanssa aloitettu matkaveneilyharrastus on ihan yhtä arvokas ja hieno kuin kilpaurakin, mutta se voi loppua lyhyeen, elleivät nuoret pääse yksikseen ja kavereineen veneilemään perheen veneellä. Oman ja vakuutusyhtiön mielenrauhan voi taata lähettämällä nuoret veneilijäkurssille oppimaan navigointia, veneilyturvallisuutta ja saaristossa liikkumiseen liittyviä käytöstapoja.

Teksti: Pia Grönblom, SPV:n lasten ja nuortentoiminnon puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Vene-lehden numerossa 3/2018.