Hyväkuntoisena veneilet pidempään

Siihen tarvitaan vain asennetta ja tahtoa.

Kyykkäystä, kumartelua, kiertoliikkeitä, vetoja, joskus työntöjäkin, lihasvoimaa, ketteryyttä, tasapainoa, kestävyyttä. Näitä ominaisuuksia tarvitaan veneilyssä. Olitpa sitten moottori- tai purjeveneilijä, nuori tai vanha, mies tai nainen. Mutta mitäs se veneily sitten on? Istumista, istumista ja istumista. Pitkien legien aikana ei juuri liikuta. Laituriparlamentissa istutaan, saunareissuilla istutaan, veneen sitloorassa tai takatilassa istutaan nauttien aamukahvista ja auringon laskuista.

Veneily on elämäntapa, ja me kaikki haluamme harrastaa tätä rakasta harrastusta mahdollisimman pitkään. Jokainen veneilijä voi ylläpitää omaa suorituskykyään myös veneillessä, eikä se ole edes vaikeaa! Ei tarvita erityisiä härpäkkeitä, vempeleitä tai varusteita. Tarvitaan vain asennetta ja tahtotilaa!

Veneessä ja laiturilla voi jumpata SPV:n liikuntavideoiden avulla, jotka löytyvät YouTubesta (Liikunnallinen veneilykesä). Vesijumppa ja -juoksu järvessä yhdessä muiden veneilijöiden kanssa on mukavaa ajanvietettä. Sieni- ja marjareissut saarissa tuottavat liikunnan lisäksi mukavaa vaihtelua venesapuskaan, ja kauppakeikka kävellen vierasvenesatamassa voi olla antoisa kokemus.

Veneseuralaiset ovat tunnetusti näppärää väkeä. On rakennettu laitureita, vierasmajoja, grillikatoksia. Mitäpä jos ensi kesänä rakennetaan tukikohtaan vähän liikuntavälineitä? Punnerruspenkin rakentaminen onnistuu varmasti, leuanvetoa ja riippumista varten voi asentaa tangon sopivaan paikkaan. Voisiko seura käyttää rahaa, ja ostaa kahvakuulat tai käsipainoja? Eikä unohdeta seuran junioreita, yhdessä tekeminen, myös kuntoilu, on mukavaa puuhaa. Mitäs olette mieltä, voisiko ennen naisten ja miesten saunavuoroa olla 10 minuutin yhteinen liikuntasessio, mukavalla ja rennolla otteella suunniteltu? Tässäkin voi käyttää hyödyksi SPV:n liikuntavideoita.

On aivan sama, miten liikutaan, pääasia on että liikutaan. Tavoitehan on pysyä kunnossa ja veneillä mahdollisimman pitkään. Kipparin ystävällisestä kehotuksesta koko miehistö liikkumaan, kippari itse etunenässä!

Teksti: Iiris Hyppänen