Helsingin saaristo tarjoaa tänäkin kesänä uutta

Helsinki hyödyntää merellisyyttä yhä vahvemmin kaupungin vetovoimatekijänä. Lähisaariston avaamista yleiseen käyttöön jatketaan Helsingin merellisen strategiatyön mukaisesti.

Kaupungin tavoitteena on muun muassa parantaa saari- ja rantakohteiden palveluja ja saavutettavuutta sekä edistää merellisiä tapahtumia ja jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.

Vasikkasaari. Kuvaaja: 110th Street Productions
Vallisaari. Kuvaaja: JP Ronkainen

Vasikkasaarta kehitetään lähiluontokohteena

Pari vuotta sitten yleisö pääsi tutustumaan ja ihastumaan Vallisaareen, viime kesänä Isosaareen ja nyt tulevalla kesäkaudella Lonnan ja Suomenlinnan kyljessä sijaitsevaan Vasikkasaareen. Helsinki aloitti jo viime kesänä Vasikkasaaren kehittämisen lähiluontokohteena, jotta siellä olisi tulevana kesänä helpompaa ja turvallisempaa liikkua.

Vasikkasaaren vanhoja kulkureittejä kunnostetaan ja uusitaan, opasteita lisätään ja palveluja kehitetään yhteistyössä yrittäjien kanssa. Saarta rakennetaan turvallisuus ja viihtyisyys huomioiden, luontoarvoja kunnioittaen.

Kooltaan 18-hehtaarinen saari on suurimmaksi osaksi luonnontilassa. Vaikuttavia ovat muun muassa länsipuolen korkeat ja jylhät kalliot, joilta tarjoutuu hienot näköalat Suomenlinnan ja keskustan suuntaan. Saaressa sijaitsee myös 150 kesäasukkaiden mökkiä.

Vallisaari valmistautuu vuoden 2020 Helsinki Biennaaliin

Helsingin merellisessä strategiassa merkittävin tapahtumallisuuteen liittyvä ponnistus on saaristoon toteutettava kansainvälisen nykytaiteen Helsinki Biennaali, joka järjestetään ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tapahtuma vahvistaa upealla tavalla Helsingin merellisyyttä ja saariston käyttöä julkisena, kaikille kuuluvana yhteisenä tilana. Biennaalin odotetaan tuovan kaupunkiin noin 300 000 uutta merellisten palvelujen käyttäjää.

Tapahtumaan kutsutaan suomalaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita toteuttamaan väliaikaisia taideteoksia, jotka käyvät vuoropuhelua ympäristön kanssa luonnon ja kaupunkitilan rajapinnassa. Biennaalin toteutuksesta vastaa Helsingin taidemuseo HAM.

Biennaalin päätapahtumapaikkana nähdään Vallisaari, jossa valmistaudutaan tulevaan tapahtumaan muun muassa venesataman laajennuksella.

Lisäksi jo tällä kaudella Vallisaaressa voi viime kesän tapaan yöpyä ekologisesti niin sanotussa Nolla-mökissä, jossa voi samalla testata, millaista tulevaisuuden nollapäästöinen mökkielämä voisi olla.

Uutta luvassa myös Pihlajasaaressa

Tulevana kesänä monen helsinkiläisen ja vierailijan rakastamassa Pihlajasaaressa aloittaa uusi yrittäjä, Theron Catering, joka tulee uudistamaan saaren merellistä ravintolatarjontaa. Pääravintolan menu uudistuu teemalla ”satavuotias saaristolaiskartano kohtaa nykypäivän stadilaisuuden”. Ravintolaa tullaan tarjoamaan myös häiden ja muiden juhlien pitopaikaksi. Lisäksi saaren rantakioskia on tarkoitus laajentaa terassilla, jonka myötä ruokailu onnistuu kätevästi myös venesataman läheisyydessä.

”Pihliksessä” saaria on oikeastaan kaksi, läntinen ja itäinen, jotka yhdistää kävelysilta. Rantaviivaa on yhteensä lähes viisi kilometriä, josta uintiin oivallista hiekkarantaa noin puolen kilometrin verran.

Saaren luonto on villin kaunista ja rantakallioilta avautuvat maisemat antavat silmän ja mielen levätä. Kiinnostavaa tutkittavaa riittää myös saaren huviloissa, joista useat ovat suojelukohteita. Itäisellä Pihlajasaarella on erikseen merkitty naturistiranta sekä maksullinen telttailualue, jossa voi leiriytyä viikonloppuisin. Saaren palveluihin kuuluu lisäksi vuokrattava sauna.

Teksti: Helsingin kaupunki
Artikkelikuva: Julia Kivelä/Visit Finland
Kuvien lähde: Helsingin kaupunki