Heinolan Pursiseura juhli 60-vuotistaivaltaan

Puolisatapäinen joukko kutsuvieraita ja seuran jäsenistöä kokoontui HeiPsin 60-vuotisvastaanotolle vesistön äärelle, Heinolan Rantacasinolle 7. syyskuuta 2019.

Heinolan kaupungin onnittelun ”aikuisikään kasvaneelle yhdistykselle” toi elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Risto Turunen. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n tervehdyksen esitti SPV:n Päijänne-Keitele vesialueen aluejohtaja Ismo Glans. Etelä-Päijänteen muiden seurojen onnitteluita toivat muun muassa Jämsän Pursiseurasta kommodori Minna Kaukonen, Lahden Venekerhosta varakommodori Reino Halonen ja Tehin Pursiseurasta kommodori Janne Järvinen. Tervehdykset ottivat vastaan HeiPsin kommodori Jukka Hietanen ja sihteeri Kyllikki Aarnio.

Kommodori Jukka Hietanen toivotti väen tervetulleeksi. Tilaisuus aloitettiin hiljaisella hetkellä seuran pitkäaikaista ex-kommodoria Jari Kettulaa muistaen hänen äkillisen poismenonsa johdosta.

Tervetulopuheensa yhteydessä Jukka Hietanen veti yhteen seuran 60-vuotistaipaletta ja samaa aihetta syvensi myös HeiPsin historiaa tutkaillut Ismo Glans, joka erityisesti tähdensi HeiPsin purjehtijoiden kilpailumenestyksiä niin Päijänteellä kuin isommillakin vesillä.

HeiPs perustettiin 18.9.1959 ja merkittiin 19.11.1959 yhdistysrekisteriin, silloin Heinolan Moottorivenekerhona. Vuonna 1970 nimi muutettiin Heinolan Pursiseura ry:ksi.

Kotitukikohdaksi vuokrattiin Saarelalta tontti Vasikkasaaresta 1959 ja sinne tehtiin talkoovoimin tieyhteys, pihat, rakennukset ja laituri. Myöhemmässä vaiheessa maapohjan omistus muuttui ja vuokraisännäksi tuli Heinolan kaupunki.  Tällä hetkellä kotitukikohdan tontin jatkovuokrasopimus kaupungin kanssa on neuvotteluvaiheessa.

SPV:n aluejohtaja Ismo Glans ja HeiPsin kommodori Jukka Hietanen.

Retkitukikohdaksi seura onnistui 1972 hankkimaan pienen saaren Päijänteen Tehinselän eteläpäästä. Saareen rakennettiin – jälleen talkootyönä – rakennukset ja laiturit. Talvitelakointialue vuokrattiin pitkäaikaisella vuokrasopimuksella kaupungilta Hevossaaresta 1980 ja sen jälkeen Heinäsaaren aallonmurtaja-alueelta kotisatama-alue. Molempien alueiden rakennukset, laiturit ja varustelut toteutettiin talkoilla.

Aluksi keskityttiin moottoriveneilyyn, matkaveneilyn ja aktiivisen kilpaveneilyn merkeissä. Myöhemmin rinnalle tuli purjehdus kevytvenein. Sittemmin venekoot ovat jatkuvasti kasvaneet. Nykyisin seura on avoin kaiken vesiurheilun harrastajille ja muun muassa sukellusjaos on nykyisin aktiivinen osa toimintaa. Junioritoimintaa hoitaa keskitetysti pursiseurojen yhteinen Etelä-Päijänteen Jollakeskus, jonka kanssa seura toimii tiiviissä yhteistyössä.

Teksti: Heinolan Pursiseura
Kuvat: Pertti Matikainen ja Hannu Ilonummi

Lämpimät onnittelut, Heinolan Pursiseura!