Hei, mitä kuuluu?

Suomen Purjehdus ja Veneilyyn kuuluu yli 300 seuraa, jotka tarjoavat paljon erilaista toimintaa. Tällä kertaa tutustumme Kemijärven Tunturipursiin, Gallträsk Segelsällskapiin ja Mikkelin Pursiseuraan.

KEMIJÄRVEN TUNTURIPURRET

Kotisatama: Kemijärvi
Perustamisvuosi: 1990
Jäsenmäärä: 60
Moottoriveneitä: 48
Optimistijollia: 3

Harrastuspohjainen veneilytoiminta aktivoitui napapiirillä jo vuonna 1977, jolloin 30 purjehtijan voimin perustettiin Kemijärven Veneilijät ry. Yhdistyksen toiminta kuitenkin hiipui vähitellen, mutta se aloitettiin uudestaan myöhemmin Kemijärven Tunturipurret ry:nä, joka on Suomen pohjoisin seura.

“Erityinen saavutus seurallemme oli takavuosikymmeninä ikäihmisten kuljetus veneillämme kauniin Ailankaniemen tuntumaan. Myöhemmin turvasimme Yöttömän Yön soututapahtumissa melojia ja soutajia. Seurasimme heitä usean kesän ajan ”kuin hai laivaa” ja huolehdimme turvallisuudesta.

Salmensaari. Kuva: Mauri Monto

Erityispiirteenä keskellä Kemijärveä on Salmensaari Luuksinsalmessa. Saari on useiden pursiseuraan kuuluvien jäsenten osakasomistuksessa. Seuramme on saanut pitää tuossa saaressa monet iloiset purjehduskauden avajaiset ja päättäjäiset. Myös muita tapahtumia on järjestetty. Ensi vuonna juhlistamme rentoon tapaamme kolmen vuosikymmenen mittaista toimintaamme.

Koulutus ja turvallisuustoiminta on ollut ohjelmassa koko historiamme ajan. Seuramme hyvät katsastusmahdollisuudet Kemijärvellä ovat toimineet erinomaisesti. Kemijärvi on hieno monipolvinen vesistö, jossa yhteen suuntaan voi veneillä parhaimmillaan eteläosan Luusuasta tai Räisälästä
noin 90 kilometriä pohjoiseen Pelkosenniemen kauniille Keminsaarille. Kun laituri- ja satamapaikat ovat hyvät ja monipuoliset, voidaan tehdä todellisia vesistöretkiä. Omakohtaisena kokemuksena voin kertoa miten mukavaa on yöpyä hytillisessä veneessä ja tehdä useamman päivän matkoja kauniissa maisemissa. Niitä täällä todella riittää.

Mauri Monto, kommodori

GALLTRÄSK SEGELSÄLLSKAP

Kotisatama: Kauniainen
Perustamisvuosi: 1982
Jäsenmäärä: 171
Moottoriveneitä: 10
Optimistijollia: 18
Kotisivut: gss.fi

Gallträsk Segelsällskap on kasvattajaseura, jossa panostetaan purjehdusharrastuksen aloittamisen helppouteen ja hauskuuteen. Pienet purjehtijat ilahduttavat ohikulkijoita Gallträskin järven rannalla.

“Purjehtijamme ovat pääasiassa 7-12-vuotiaita, aloittelevia junioreita. Touko-syyskuussa purjehdimme kerran viikossa Gallträskillä Kauniaisissa. Järjestämme vuosittain kaatumisharjoituksen Kauniaisten uimahallissa sekä muutamat seurakisat. Osallistumme ystäväseura NJK:n optaritapahtumiin ja heidän junioreita on käynyt Kauniaisissa varsinkin kaatumisharjoituksessa ja leikkimielisissä kisoissamme.

Järjestämme myös vuosittain muutaman ”purjehduseftiksen”, jossa uudet tulokkaat pääsevät tutustumaan purjehduksen saloihin. Tavoitteena on, että lapset viihtyvät ja kaikilla on hauskaa. Kaikki saavat kisojemme päätteeksi mitalin kaulaansa ja mitalikolmikko vielä pokaalit kotiin vietäväksi. Pieni kustannus seuralle, mutta lapset arvostavat sitä suuresti.

Seuralta saa lainaan optarin ja pelastusliivin, itse ei tarvitse hankkia mitään varusteita, jos ei halua. Seuran jäsenmaksu on 45 euroa, johon sisältyy myös treenit. Alhaisen jäsenmaksun mahdollistavat Kauniaisten kaupungin sekä muutaman säätiön myöntämä tuki.

Jatkossa seuran toiminta tulee olemaan hyvin samankaltaista kuin nyt. Panostamme aloitteleviin junnuihin ja ohjaamme heidät kiinnostuksen herättyä pääkaupunkiseudun merenrannalla toimiviin seuroihin, joissa voi oikeasti panostaa kilpapurjehdukseen, jos haluaa. Purjehdus on hieno taito, jonka oppiminen ei aina ole helppoa mutta jokainen onnistuminen näkyy ilona junnujen kasvoilla.

Johan Sundberg, kommodori

Pikkupurjehtijoita Gallträskin järvellä.
Ristisaari. Kuva: Mikkelin Pursiseura

MIKKELIN PURSISEURA

Kotisatama: Mikkeli
Perustamisvuosi: 1905
Jäsenmäärä: 399
Moottoriveneitä: 101
Purjeveneitä: 13
Kotisivut: mikkelinpursiseura.fi/

Mikkelin Pursiseura on yksi Suomen vanhimmista veneilyseuroista. Tässä saimaalaisseurassa panostetaan katsastusten, koulutusten ja junioritoiminnan lisäksi myös turvallisuuteen.

“Parasta seurassamme ovat jäsentemme käytössä olevat neljä saaritukikohtaa Saimaalla. Tukikohdista on pidetty hyvää huolta ja osa niiden rakennuksista on lähes uusia. Niissä voi yöpyä, laittaa ruokaa, saunoa, uida, kalastaa tai vaikka bongata saimaannorpan.

Vuonna 2017 rakensimme uuden purjehdustukikohdan Mikkelin Kenkäveronniemeen. Siellä järjestetään purjehduskoulun alkeiskurssit ja leirit, viikkoharjoitukset ja muuta junioritoimintaa. Vuosittain elokuussa järjestämme Ristisaaren Malja -kilpailun, joka on osa Saimaa rankingkilpailu -sarjaa.

Veneen siirtäminen mereltä tai muilta järviltä Saimaalle on helppoa. Vesillelaskuluiskia löytyy trailereille ja isoille laveteillekin ympäri Saimaata. Myös Kenkäveronniemen tukikohdassamme on vesillelaskuluiska. Tervetuloa Saimaalle!

Teuvo Särkkä, kommodori
Reijo Tyrväinen, varakommodori