Hei, mitä kuuluu?

Eri puolilla kotimaatamme sijaitsevat seurat kertovat toimintansa lisäksi, millainen veneilykausi heillä on ollut. Torniossa jäät olivat veneilyn tiellä vielä toukokuun alkupuolella, entä Jyväskylässä?

TORNION VENESEURA

Kotisatama: Tornio
Perustamisvuosi: 1975
Jäsenmäärä: 200
Purjeveneitä: 15
Moottoriveneitä: 25
Kotisivut: tornionveneseura.fi

Tornion Veneseura on toiseksi pohjoisin SPV:n jäsenseuroista. Seura on saanut joka vuosi uusia harrastajia Simojärveä ja Kemijärveä myöten, minkä seurauksena satamapaikat alkavat täyttymään.

”Seuramme maatukikohta sijaitsee Tornion kaupungin omistamassa venesatamassa Letossa. Meillä on myös saaritukikohta Etukarissa, noin viiden mailin päässä Letosta. Lisäksi suunnittelemme uuden saaritukikohdan perustamista paikallishistoriallisesti merkittävään Kuusiluodon saareen. Etukariin on valmistunut tänä keväänä uusi 12-metrinen ponttoonilaituri.

Kesäisin järjestämme muun muassa jollakurssin ja Päivä Merellä -tapahtuman, joka on koonnut alueen eri yrittäjiä ja viranomaisia vesillä liikkumisen ja veneilyn pariin. Molemmat – jollakurssi ja Päivä Merellä – ovat suosittuja ja keräävät roimasti osallistujia. Tosin tällä kertaa jouduimme perumaan jollakurssin koronaepidemian takia.

Jollakoululaiset harjoittelivat turvallisesti Meri-Lapin Meripelastajien turvaveneen läheisyydessä.

Tänä vuonna kesä saapui Tornioon noin kaksi viikkoa normaalia myöhemmin ja veneiden laskua aloiteltiin toukokuun viimeisellä viikolla. Sitä ennen satama-altaassa oli vielä jäät haittoina. Kausi täällä pohjoisessa päättyy aikaisin, syys-lokakuun vaihteessa. Suurin osa veneistä nostetaan ylös lokakuun ensimmäisen viikon aikaan. Koska tänä vuonna kauden aloitus myöhästyi, odotamme lämmintä ja pitkää syksyä.

Valtaosa merimatkoista suuntaa meillä Ruotsin puolen saaristoon, koska Suomen rannikko on täälläpäin hyvin matalaa ja saaria vähän – ja nekin matalarantaisia. Ruotsin saaristo on runsas tarjoten monia loistavia vierassatamia. Vedet ovat syviä ja
hiekkarantoja on helppo löytää.

Kari Kenttä, kommodori

RAUTPOHJAN VENEILIJÄT

Kotisatama: jyväskylä
Perustamisvuosi: 1997
Jäsenmäärä: 48
Purjeveneitä: 5
Moottoriveneitä: 20

Rautpohjan Veneilijät (RauV) sijaitsee kauniin Päijänteen rannalla, Jyväskylässä. Seuran tukikohta löytyy Puolakasta, heti Korpilahden eteläpuolelta. Rautpohjan Veneilijät on vuosien varrella järjestänyt jäsenilleen monenlaisia tapahtumia ja veneilyyn liittyviä koulutuksia.

”14. tammikuuta 1997 perustetun seuramme lippumerkki juontaa juurensa Rautpohjan tehtaiden historiaan, kun Rautpohjassa tehtiin tykkejä. Merenkulkulaitoksen lippukomitea ilmaisi osuvasti asian merkin hyväksyessään: ”Tykki on rautaa, mikä tekee tunnuksestanne lähes puhuvan.”

Nykyään Puolakan-tukikohta kerää jäseniämme viettämään vapaa-aikaa niin saunan kuin kalastuksenkin merkeissä. Tukikohdasta käsin on ollut hyvä tehdä veneretkiä niin etelän suuntaan kuin pohjoiseenkin. Lähiympäristössä on useita muitakin veneseurojen tukikohtia, mikä on mahdollistanut erilaisten yhteisten tapahtumien ja koulutusten järjestämisen. Tukikohta sai hiljattain käytettynä hankitun betoniponttoonilaiturin, jota on kunnostettu talkoilla.

Vaikka seurassa on enemmän moottoriveneilijöitä, ei purjehdusta ole unohdettu. Seuran toimesta on käyty purjehtimassa kaljaasi Ansiolla Kalajoella ja viime kesänä kaljaasi Ilonalla Raumalla.

Katsastustoiminta on tärkeä osa seuran toimintaa ja tällä hetkellä sitä pyörittää neljä katsastajaa. Koronatilanteen vuoksi yksittäiset katsastukset lähtivät hiljakseen liikkeelle, vaikka jääpeite lähtikin Päijänteestä tänä keväänä aikaisin. Kylmä kevät ei houkutellut veneilykauden aloittamista – ilmeisesti perinteinen heinäkuu on sitä veneilyn suosituinta järvellä oloaikaa. Syksyn pimenevät illat tuovat oman tunnelmansa Päijänteelle.

Rautpohjan Veneilijät

RauV:n tukikohta Puolakassa.

VUOSAAREN UREHILUKALASTAJAT

Kotisatama: Vuosaari
Perustamisvuosi: 1965
Jäsenmäärä: 600
Purjeveneitä: 60
Moottoriveneitä: 200
Kotisivut: vuosaarenurheilukalastajat.fi

Vuosaaren Urheilukalastajat ry (VUK) on merta kunnioittava aktiivinen Itä-Helsinkiläinen seura, joka edistää vapaa-ajan kalastusharrastusta ja veneilyä.

”VUK:ssa on sekä kokeneita matkapurjehtijoita että kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ansioituneita kalastajia. Lisäksi jäsenistössä on lähisaarien mökkeilijöitä ja viime aikoina on tullut myös paljon uusia jäseniä melontaharrastuksen pariin.

Yhdistys osallistuu aktiivisesti alueensayhteisölliseen toimintaan ja on houkutteleva yhteisö kalastuksen ja veneilyn pariin haluaville. VUK on vuosittain ollut mukana järjestämässä alueen suosittuja tapahtumia, kuten Vuosaaren Joulupolkua ja Helsingin Venetsialaisia. Satamastamme löytyy myös yksi Helsingin mukavimmista kahviloista, palkittu Kahvila Kampela.

Seuramme monipuolisuuden takia voisikin sanoa, että meillä on veneitä vesillä lähes vuoden ympäri ja kalastustoimintaa harrastetaan myös vuoden ympäri sekä kotisataman tuntumassa että muualla Suomessa.

Korona on vaikuttanut VUK:n kauden toimintaan muun muassa niin, että yhteisiä tilaisuuksia on peruttu tai siirretty. Saaritukikohdan ja kotisataman saunatilat ovat olleet suljettuina. Muutamia veneitä on myös jäänyt telakalle. Positiivisena asiana, niin koronan myötä yhdistyksemme otti pienimuotoisen ”digiloikan” kun järjestimme ensimmäisen webinaarikoulutuksen uudesta vesiliikennelaista jäsenistölle ja paikalla oli runsas osallistujamäärä!

Michael Ljungqvist, varapuheenjohtaja

Tekstin on koonnut Anni Raunio ja Joakim Nordström
Kuvat: seurojen arkistot

Lue edellinen Hei mitä kuuluu? -juttu >