Hei, mitä kuuluu?

Veneilyharrastuksen ei suinkaan tarvitse loppua kauden jälkeen. Tällä kertaa tutustumme erilaista talvista toimintaa tarjoaviin seuroihin.

LAPPEENRANNAN PURSISEURA

Kotisatama: Lappeenranta
Perustamisvuosi: 1952
Jäsenmäärä: 410
Purjeveneitä: 120
Moottoriveneitä: 25
Kotisivut: lrps.fi

Lappeenrannan Pursiseura on eteläisen Saimaan johtava purjehdusseura. Jäsenmäärä on alueen suurin ja venekunnat menestyvät hyvin Saimaan kisoissa. Veneilykauden lisäksi LrPS:ssa tehdään seuratyötä myös talvella.

”LrPS järjestää talvisin ”Saalinki & Salaatti” -seurailtoja kahdesti kuukaudessa. Tapahtumissa pidetään purjehdus- ja veneilyaiheisia esitelmiä ja infoja. Ne aktivoivat seuralaisia turvalliseen, vauhdikkaaseen ja vastuulliseen veneilyyn. Saalinki & Salaatti -tapahtumia on järjestetty talvesta 2018-19 lähtien. Tulevan talven seuraillat on buukattu maaliskuulle saakka.

Seuraväki on muutenkin aktiivista talvikaudella: liikunnalliset harrasteet esimerkiksi retkiluistelun tai jääpallon merkeissä eivät ole vierasta LrPS:lle. Fyysisestä hyvinvoinnista on pidettävä huolta – kesällä voidaan nautiskella veneherkuista saaritukikohdissa.

Saalinki & Salaatti -iltojen järjestämisvastuu on jaostoilla. Aiheita työstetään hallituksessa ja seuralaisia aktivoidaan osallistumaan verkko- ja someviestinnän avulla. Jäsenten ehdotuksia otetaan mukaan seurailtojen teemoiksi.

Tapahtuma on suosittu ja ulkopuoliset vierailijat keräävät Wilmanrannan purjehduskeskuksen juhlasalin täyteen. Tilaisuudet ovat avoimia ja yhteistyö paikallisen moottoriveneseuran kanssa on luontevaa.

LrPS suosittelee toimintamallia kaikille. Vaikka veneet peitellään talveksi telakoille, ovat seuraillat selvä merkki pian alkavasta purjehduskaudesta.

LrPS:n mediatiimi

NAISPURJEHTIJAT – SAILING LADIES

Kotisatama: Ei ole
Perustamisvuosi: 2008
Jäsenmäärä: 512
Purjeveneitä: 7
Moottoriveneitä: 1
Kotisivut: naispurjehtijat.fi

Valtakunnallisesti toimivalla Naispurjehtijat – Sailing Ladies ry:llä on monipuolista toimintaa niin maalla kuin vesilläkin. Talvisin seuran jäsenet voivat osallistua muun muassa erilaisiin koulutuksiin.

”Talven toiminta liittyy seuramme tavoitteisiin kehittää ja tukea jäsentemme purjehdusharrastusta. Tilaisuutemme ovat hyvin vuorovaikutteisia ja tuovat yhteen aloittelijat ja kokeneet, jolloin mukana ovat vahvasti oppiminen, oivaltaminen ja onnistumisen tunteet.

Talvikautena keskitymme koulutuksiin, kuten Veneilijä- ja Venepäällikkö-kursseihin. Tapahtumia ideoimme työryhmissä ja kuukausitapaamisissa, joihin kaikki aktiiviset jäsenet ovat tervetulleita. Toimintaa järjestämme myös yhteistyössä alan toimijoiden kanssa kuten diesel-, venesähkö- ja sääkoulutusta, pelastautumiskursseja ja vierailuja sekä opintokäyntejä alan yrityksiin. Syksyn ja kevään seminaarien koulutusaiheet ovat olleet turvallisuuspainotteisia. Ympäristöasiat ovat myös talven työlistalla.

Tapahtumat ovat tarkoitettu kaikille jäsenillemme lukuun ottamatta Venepäällikkö-kurssia, jossa edellytyksenä on tietty osaamistaso ja kokemus. Vetäjinä veneilykursseilla ovat seuramme kouluttajat ja muilla kursseilla yhteistyökumppaneiden kouluttajat.

Raija Alapeteri, purjehdus- ja veneilykouluttaja

Naispurjehtijat kävivät viime marraskuussa kelluntaharjoituksessa Calliolassa.

TAMPEREEN PURSISEURA

Kotisatama: Tampere
Perustamisvuosi: 1945
Jäsenmäärä: 543
Purjeveneitä: 182
Moottoriveneitä: 37
Kotisivut: taps.fi

Tampereen Pursiseuran junioreille järjestetään kerran viikossa koko talvikauden ajan talviryhmää, jossa nuret kokoontuvat liikunnallisten ja muiden mukavien aktiviteettien pariin.

”Talviryhmä perustettiin talvikauden aikaista juniorikatoa torjumaan. Tarkoituksena on, että purjehdusporukka pysyy tiiviinä talven aikana, eikä järjestäjien tai junnujen tarvitse arvuutella, palaavatko viime kaudelta tutut kaverit keväällä mukaan toimintaan.

Tänä talvena on muun muassa kiipeilyä, jouluherkkujen leivontaa, jääkiekkoa ja laskettelua. Talviryhmä on kaikille maksuton, mutta maksulliset aktiviteetit, kuten laskettelun, kaikki kustantavat itse. TaPSin toimintaan osallistuneet saavat tuoda mukanaan myös purjehdusporukan ulkopuolisia kavereita.

Talviryhmän ohjelman suunnittelee ja tapaamisia vetävät ohjaajat. Paikalla on ainakin yksi ohjaaja, mutta usein mukana pyörii useampiakin ohjaajia. Talviryhmä pitää samalla myös ohjaajaporukan paremmin koossa ja välit läheisempinä ympäri vuoden.

Suosittelemme vastaavanlaista toimintaa, koska talviryhmä ja muut junnuille tarkoitetut tapahtumat luovat ystävyyssuhteita purjehduksen harrastajien keskuudessa. Tiivis purjehduskaveriporukka on mielestämme erittäin tärkeä. Se tekee harrastamisesta mielekästä, pitää junnut lajin parissa talvikausina, luo aktiivisia seuratoimijoita vanhemmallakin iällä ja rohkaisee harrastamisen eteenpäin viemiseen esimerkiksi kilpailuihin uskaltautumisen kautta. Seurojen tapahtumat ja talvitoiminta rakentaa harrastajaporukkaa, jossa on tulevaisuuden seura-aktiiveja.

Kivi Siik, juniorivastaava

Viime vuonna tapsilaiset retkeilivät Iso-Naistenjärven laavulle.

Teksti: Anni Raunio
Kuvat: VMH/Patric (LrPS), Lissu Suursalmi (NaPS)

Lue edellinen Hei mitä kuuluu? -juttu >