Fortsätt eller börja din båtsäsong på varmare vatten

Morgondopp i över 20 grader varmt vatten, nybakat bröd direkt från bageriet till frukostbordet. En dagsseglats med lunch och bad i en skyddad ankarvik. På eftermiddagen anlöper du hamnen. Oftast finns det någon på bryggan, som anvisar dig en plats och hjälper till med förtöjningen. Också i en naturhamn hittar du sannolikt en restaurang eller två, som bjuder på färska, samma dag fångade, fiskar och skaldjur. Har du förliga vindar seglar du hela dagen, från morgon till kväll, och tar i land när det börjar skymma.

Önsketänkande – inte nödvändigtvis – sådan är seglingssemestern som bäst.

Seychellien La Digue.

Att segla, eller varför inte köra motorbåt, i varma vatten – på Medelhavet, i Karibien eller Thailand – är ett fantastiskt sätt att inleda eller avsluta en båtsäsong. I Medelhavet räcker säsongen från april till september-oktober.  I Karibien och i Thailand kan du segla hela året med undantag av orkan- och monsunsäsongerna.  För en nordbo är maj-juni och september- oktober idealiska tider att segla på Medelhavet. Det är inte för hett, ingen trängsel. Speciellt på hösten är vattnet ännu varmt och, bäst av allt, charterhyrorna är lägre.

För en van seglare är det inget problem att segla utomlands. Eventuella formella kompetenskrav gäller i allmänhet endast skepparen, ett internationellt förarbevis för fritidsbåtar räcker.  Navigationen är i allmänhet inte speciellt svår.  Har du seglat i våra krävande farvatten klarar du nog segling dagstid i kust- eller skärgårdsmiljö då farvattnen är varma och djupa.

Både på Medelhavet och i längre bort belägna seglingsrevir hittar du de tjänster du behöver. Båtarna är i allmänhet fina och i gott skick, verksamheten drivs professionellt.

Ofta är det enklast att sköta bokningen via en kunnig förmedlare i Finland. Då får du båten till samma pris som via andra kanaler. Du kan sköta bokningen på finska eller svenska, du får alla tjänster på ett ställe. Du slipper tidskrävande sökningar på nätet och får goda råd för planeringen av semestern.

Det är skäl att boka så tidigt som möjligt, för inkommande vinter- och vårsäsong omedelbart. Förutom ett bättre urval får du ”early bird” rabatter. Välj en så ny båt som möjligt, helst borde den vara under fem år gammal.

Båten du hyr är alltid fullt utrustad och servad. Nödig säkerhetsutrustning ingår. Det räcker att du dyker upp på utsatt tid med din besättning, sen gör ni ett besök i butiken och åker iväg. En seglingssemester exempelvis på Medelhavet behöver inte vara dyr, den skall inte kosta mera än en högklassig strandsemester.

Katamaraanit lisäävät suosiotaan purjehduslomailussa. (Navigare Yachting)

Text: Iiro Suksi
Översättning: Patrick Andersson