Blåvit Vindsurfsboom

Tuuli Petäjä-Sirén har fått vid sin sida på RS:X-träningarna unga framtidshopp. En stark bakgrund i jollesegling har hjälpt Jakob Eklund och Filip Store i den snabba utvecklingen. Även på föreningsnivå har vindsurfing blivit populärare.

”Finlands RS:X-team växer och mår bra! Ganska toppen att få för första gången på länge sparrare från finland med sig även på utlandsläger.” Skrev Tuuli Petäjä-Sirén på sin Facebook- sida i februari.

I Spaniens Cadiz tränade som bäst samtidigt fem blåvita vindsurfare. Med Londons 2012 OS medaljör var det på vattnet Raceboards VM-vinnaren Aleksandra Blinnikka och Anna Haavisto som deltog i fjolårets VM-tävlingar i Århus. Från herrsidan sågs även finsk representation av Jakob Eklund och Filip Store då det förra hösten flyttat från lättbåtar till vindsurfing.

– Tuuli har gjort ett stort jobb med att hjälpa Jakob och Filip. Pojkarna har snabbt kommit med i bra, internationella träningsgrupper och utvecklats fort. De deltar redan 9. april i RS:X EM-tävlingar som ordnas på Palma De Mallorca och de kommer även delta i slutet av året i VM-tävlingarna, berättar Segling och Båtsport i Finlands träningschef Vili Kaijansinkko.

Förutom att Kaijansinkko anser att Eklund och Stores utveckling varit lovande tror han även att de kommer inspirera andra unga även att pröva på vindsurfing.

-Vindsurf klasserna som kommer att vara med i olympiska spelen i Paris 2024 bestäms snart så då har Jakob och Filip utmärkt chans att byta till en ny klass. Med i Paris är även Kite, för den ger även vindsurfing en utmärkt bakgrund. Båda klasserna är intressanta för unga, säger Kaijansinkko.

Kuva: Saara Söderberg

Vindsurfing växer även tydligt på föreningsnivå. Helsingfors Segelsällskap (HSS) är vid sidan om Helsingfors Segelklubb (HSK) en stark uppfödare av framtida topp vindsurfaren.

-Vår mängd aktiva har ökat varje år och igår blev vår årets första nybörjarkurs fullbokad. Segling utvecklas som gren samtidigt som världen utvecklas och jag känner att vindsurfings roll kommer att bara bli starkare med denna utveckling i framtiden, berättar HSS:s ansvarstränare Rosa Lindqvist.

– För tillfället är största delen av våra aktiva unga vuxna men jag hoppas på att även juniorer skulle ta och pröva på grenen. Vindsurfing är en lika bra valmöjlighet efter optimisten som Zoom, Laser, E-jollen eller 29ern fortsätter Lindqvist.

I HSS:s junior grupp kan 11-19 åringar delta. Äldre en det erbjuds det träning i vuxnas grupp.

Kuva: Svante Gullichsen

Finländare har fått framgång i vindsurfing inom mästerskap i både os- och andra klasser. Den kanske största framgången lär ändå vara Tuuli Petäjä-Siréns olympiska silver från Weymouths vatten. Tvåbarnsmamman och arkitekten Petäjä-Sirén siktar nu på sitt fjärde olympiska spel.

– Jag njuter ännu om toppidrott och känner att jag lär mig nytt hela tiden. Ivern har inte försvunnit någonstans. Nu blir jag även ivrig över att för första gången under min karriär träna sommaren i Finland och med finländska träningskompisar.

Finland har inte ännu RS:X landsplats för olympiska spelen i Tokio men i slutet av september ordnas VM-tävlingarna var det delas nie landsplatser åt kvinnorna.

-Även om Århus VM-tävlingar kom fort efter att jag fött, så var det kritiska för mitt resultat en annullerad tredjeplats och några dumma beslut. Vinterns träningar har gått bra och riktningen mot olympiska spelen är rätt. För att få landsplats i år krävs det av mig en normal prestation, på Garda är även mitt mål att nå framgång i mästerskapet.

Som tränare för Petäjä-Sirén fungerar åtminstone i vår spanska Borja Carracedo som även är ansvarig för Eklunds och Stores tränande.

-Vindsurfing är fysiskt och fartfyllt, men en bakgrund inom jollesegling ger nytta – som man ser från Jakobs och Filips snabba utveckling. Jag skulle vilja uppmuntra flera unga framtidshopp att pröva på vindsurfing, säger Petäjä-Sirén.

För vem passar vindsurfing?
Vindsurfing kräver bra grundkondition. Det är betydligt mycket mera fysiskt en klassisk segling. Annars passar grenen för vem som helst. Där får man känna farten, men även de grundläggande elementen från segling finns kvar som taktik, teknik och kunskap om väder.

Läs mera: purjelautaliitto.fi, helsinkisailing.com ja hoski.fi

Kuva: Svante Gullichsen

Teksti: Iina Airio
Översättning: Emilia Windqvist