Aluetoiminnanjohtajat tutuiksi: Seppo Parhi

DigiNauticin uusi artikkelisarja kertoo SPV:n 14 aluetoiminnanjohtajasta. Oululainen Seppo Parhi on toiminut tämän vuoden alusta lähtien Perämeren, Kemijoen, Oulunjoen ja Lapin vesistöalueiden aluetoiminnanjohtajana.

Miten ja milloin aloitit veneilyn?

Kiinnostus veneilyyn, mereen ja kilpapurjehdukseen on mitä todennäköisimmin koodattuna perintötekijöihini, sillä isäni ja hänen kaksi veljeänsä ovat jo 1930-luvulla harrastaneet purje- tai moottoriveneilyä edustamassani Oulun Merenkävijät ry:ssä. Myös varhaisemmat isän sukuhaaran edustajat ovat harjoittaneet purjehdusta ja merenkulkua 1800-luvulla ja olleet luomassa oululaista seuratoimintaa. Purjehdusharrastusta on sittemmin harrastanut oma poikani köliveneellämme ja tyttären lapset optareilla.

Omat kokemukseni veneilyn parissa alkoivat 1950-luvun alkupuolella isäni rakentamalla moottoriveneellä. Leikit isäni tekemällä pienoispurrella herättivät jo silloin kiinnostuksen liikkumiseen tuulen voimalla ja ihastelin upeita hai- ja kolmioveneitä hinatessamme niitä pois kilparadoilta.

Ensimmäisen veneeni suunnittelin ja rakensin läpilatoitettuine puuvillapurjeineen 1960-luvun puolivälissä isäni ja muutamien purjehtijoiden tuella. Rahoituksen projektiin hankin etupäässä paperinkeräyksellä ja kesätöillä. Pisin tekemämme veneseikkailu ulottui Oulusta Kemin kautta Tornionjokea pitkin Haaparannan leirintäalueelle ja takaisin. Alkuperäinen määränpää oli Luulaja, mutta heikentyneet tuulet ja moottorin puute pakottivat meidät palaamaan Ouluun. Tämä seikkailu olisikin oma tarinansa.

Sen jälkeen olen kilpaillut niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Pienen tauon jälkeen tein paluun purjehdukseen ja seuratoimintaan 2006. Veneenä oli ensin Sunwind 27 ja pari vuotta myöhemmin Sirena 38, jonka omistan edelleen.

Missä veneilet ja mitkä ovat lempikohteesi?

Oulun saariston tärkein viikonloppukohteemme on ollut Hailuodon Marjaniemen lisäksi Metsähallituksen omistama Iin Röyttä, joka on kaikkien Oulun alueen seurojen yhteinen tukikohta sähköistettyine laituripaikkoineen vanhoine luotsiasemarakenteineen ja retkimajoineen. Satama on hyvin varustettu turvasatama, joka on tarjonnut suojaa monille ulkomaalaisillekin veneilijöille. Unohtumattomia muistoja viime vuosina on tullut ÅF-Offshore- ja Kroatian-kisamatkoilta. Oululaisten suosikkilomakohteet löytyvät Luulajan ja Piteån saaristosta sekä Merenkurkun Korkearannikolta.

Mikä veneilyssä kiehtoo?

Veneily ja erityisesti purjehdus on kiehtonut lapsesta asti tuoksuineen, tuulineen, purjehduskilpailuineen ja sosiaalisine tapahtumineen. Veneeseen nouseminen ja purjehduksen manööverit saavat välittömästi työasiat ja aja tajun pois mielestä.

Oletko mukana seurasi seuratoiminnassa tai muissa veneilyyn liittyvissä tehtävissä? Jos, niin millaisissa?

Olen kahden edustamani seuran, Oulun Merenkävijät ja Sailing Team Oulu ry:n varakommodori ja pitkäaikainen hallitustoimija. Lisäksi olen toiminut vuosia Oulun Merenkävijöiden (PORY) purjehduskoulun opettajana. Sailing Team Oulu, STO, on kolmen oululaisen seuran muodostama SPV:n jäsenseura, joka vastaa näiden seurojen purjehduskilpailujen, juniorivalmennuksen ja eskaaderien järjestämisestä. Purjehdin vielä satunnaisesti kilpaa itsekin. Viime vuosina olen ollut mukana ideoimassa Kalajoen Hiekkasärkkien Keskuskariin suunniteltua Marinaa.

Millaista veneilyn aluetoimintaa alueellasi on?

Oulun aluetoiminta painottuu olennaisesti Sailing Team Oulun järjestämiin kilpailuihin, junioritoimintaan, teemailtoihin ja eskaadereihin. Iin Röytässä järjestetään elojuhlat vuosittain, ja viikonloppuisin saari on täynnä vierailijoita. Alueeni on laaja käsittäen Kemijärven, Kemin, Kajaanin, Sotkamon ja Raahen alueen veneilyseurat. Näistä kauempana sijaitsevien seurojen toiminnasta minulla ei juurikaan ole vielä käsitystä. Raahe ja Kemi ovat toki tuttuja paikkoja.

Tutustu Oulussa pidettyyn lasten valopurjehdukseen:

Faktaa Seposta
Alue: Perämeri, Kemijoki, Oulunjoki ja Lappi
Seura: Oulun Merenkävijät
Vene: Sirena 38 -purjevene
Yhteystiedot: seppo.parhi@gmail.com, 044 328 0650

Aluetoiminnanjohtajat toimivat SPV:n hallituksen ja oman maantieteellisen alueensa seurojen ja muiden mahdollisten veneilytahojen yhteyshenkilönä. Heidän tavoitteenaan on edistää seurojen etuja sekä tukea niitä. Seurojen äänet tulevat kuuluviin muun muassa aluetoiminnanjohtajien järjestämien vuosittaisten aluekokousten kautta. Seuralla on aluetoiminnanjohtajan kautta mahdollista tehdä nostoja suoraan liitolle ilman turhia kiertoteitä. Tutustu kaikkiin aluetoiminnajohtajiin: spv.fi/yhteystiedot/ (Kohta aluetoiminnanjohtajat).