Aluetoiminnanjohtajat tutuiksi: Johan Nyberg

DigiNauticin uusi artikkelisarja kertoo SPV:n aluetoiminnanjohtajista, joita on yhteensä 14. Kokkolalainen Johan Nyberg toimii Perämeren eteläosan vesistöalueen aluetoiminnanjohtajana.

Miten ja milloin aloitit veneilyn?

Tutustuin purjeveneeseen ensimmäisen kerran mökillä ollessani ehkä 5-vuotias. Saimme nukkua Hai-veneessä yötä, kun perheemme vieraat yöpyivät mökissämme ja tilaa oli vähän. Ihastuin heti ja muistan vieläkin sen tuoksun puuveneestä ja purjeista ynnä muusta.

Isä osti meille pojille vanhan soutuveneen, johon oli värkätty masto ja purjeet sekä nostoköli. Sillä piti päästä seilaamaan aina kun mahdollista. Riitaa tuli aina siitä, kumpi ohjaa, joten piti mennä vuorotellen yksin. Liivejä ei silloin ollut kuin jotain korkkiliivejä – epämukavia ja kömpelöitä – joten ilman mentiin.

Kun ikää tuli, uskalsin pyöräillä Mustakarille, Gamlakarleby Segelföreningin paviljongille lorvimaan. Siellä silloinen junioriohjaaja “Geggi” Wickström huomasi kiinnostukseni ja antoi seuran optimistijollan käyttööni. Oppareita oli Kokkolassa siihen aikaan varmaan nelisenkymmentä parhaimmillaan ja kisailemaan piti päästä heti!

Purjehdin sittemmin kilpaa puosuna ja kipparina useammassa eri luokassa. 1960-luvun lopusta vuoteen 2009 osallistuin lähes joka vuosi johonkin SM-kisaan ja viiteen MM-kisaan H-veneellä. Viime vuosina on Välimeri ja Atlantti ovat tulleet tutuiksi tuttavan Swan 112 puosuna. Ne ovat olleet aivan huikeita reissuja!

Missä veneilet ja mitkä ovat lempikohteesi?

Viime vuosina olen veneillyt vaimon kanssa kahdestaan kiertäen Perämeren satamia Ruotsin ja Suomen rannikoilla – joskus jopa Ahvenanmaalla asti. Luleån/Piteån-saaristo on suosikkikohde korkean rannikon lisäksi. Jokaisen veneilijän tulisi saada kokea se. Trysundan aitoutta ja monipuolista saarta on vaikeata olla mainitsematta.

Mikä veneilyssä kiehtoo?

Veneily on aina ollut ja tulee aina olemaan osa minua. Purjeet vaihtuvat ehkä vanhempana helpompaan ratkaisuun, mutta merelle on päästävä haistelemaan joka kesä. Olen sanonut useasti, että Kokkolan Kaupungin “olohuone” on meri ja saaristo. Kaikkien tulisi saada mahdollisuus kokea niitä hienoja hetkiä merellisessä luonnossa, jota meidän liian lyhyt kesä meille suo.

Oletko mukana seurasi seuratoiminnassa tai muissa veneilyyn liittyvissä tehtävissä? Jos, niin millaisissa?

Olen toiminut seurassani GSF:ssä hallituksen jäsenenä, varakommodorina, klubimestarina ja junioripäällikkönä. Aika on hurahtanut monissa talkoissa.

Millaista veneilyn aluetoimintaa alueellasi on?

Veneilytoiminta Perämeren eteläisellä alueella on monipuolista ja omatoimista tekemistä. Yhteisiä tempauksia, Bottenhavsregatan hyydyttyä varsin pieneksi, on vaikeata saada aikaiseksi. Jokaisella veneilijällä on vähän omat tekemiset ja omat mieltymykset. Tankarin ja Mässkärin vanhat luotsisatamat ovat suosituimpia kohteita täällä kivikkoisella rannikolla, jossa navigointitaidot pääsevät oikeuksiinsa. Kalajoen Hiekkasärkkien yhteyteen ollaan rakentamassa vierassatamaa ja se tulee varmaan olemaan suosittu. Matka Perämeren pohjukasta etelään ja etelästä ylöspäin vaatii lisää vierassatamia kunnon syvyydellä, jotta matkailijat voivat rantautua lepäämään ja viihtymään.

Faktaa Johanista
Alue: Perämeren eteläosan vesistöalue
Seura: Gamlakarleby Segelförening
Yhteystiedot: johan.nyberg@anvianet.fi, 040 022 9224

Aluetoiminnanjohtajat toimivat SPV:n hallituksen ja oman maantieteellisen alueensa seurojen ja muiden mahdollisten veneilytahojen yhteyshenkilönä. Heidän tavoitteenaan on edistää seurojen etuja sekä tukea niitä. Seurojen äänet tulevat kuuluviin muun muassa aluetoiminnanjohtajien järjestämien vuosittaisten aluekokousten kautta. Seuralla on aluetoiminnanjohtajan kautta mahdollista tehdä nostoja suoraan liitolle ilman turhia kiertoteitä. Tutustu kaikkiin aluetoiminnajohtajiin: spv.fi/yhteystiedot/ (Kohta aluetoiminnanjohtajat).