20.07.2022

Roschier Baltic Sea Race: ”Suomenlinnaan kannattaa ehdottomasti mennä ennen starttia”

Helsingissä pidetään Itämeren pisin, yli 600 merimailin mittainen avomeripurjehduskilpailu 19. – 27.7. Roschier Baltic Sea Race.


Kilpailuun osallistuu 28 kovatasoista kilpapurjehdustiimiä, joukossa myös lukuisia suomalaisia osallistujia. Kisaan on tulossa osallistujia mm. Pohjoismaista, Saksasta ja Puolasta sekä Brittein saarilta. Kilpailusatamana toimii Marina Bay Katajannokalla.

Kilpailun järjestää brittiläinen Royal Ocean Racing Club (RORC) joka järjestää maineikkaita purjehduskilpailuita, kuten Rolex Fastnet Race, RORC Caribbean 600 ja Transatlantic Race. Kilpailun taustalla on pitkä työ Ari Känsäkosken johdolla, jatkossa Baltic Sea Race tullaan järjestämään joka toinen vuosi osana RORC:n kilpailukalenteria.

– Tämä on ollut aikamoinen prosessi. Viisi vuotta sitten nostin asian esille Tim Thubronille (RORC:in kilpailujohtaja), että miksi Itämerellä ei järjestetä 600:n merimailin kilpailua, kuten muualla maailmalla. Hän vei asiaa eteenpäin, ja ideaa pidettiin loistavana. Minulla oli ihan selvä perus idea radasta, joten aloimme viemään sitä eteenpäin. Haasteita oli tietysti, mutta saimme lopulta hyväksynnän ja täällä ollaan, Ari Känsäkoski kommentoi.

Kilpailureitti lähtee Helsingistä ja kiertää Gotlannin. Takaisin Helsinkiin tullaan Viron puolelta ohittaen Saarenmaan ja Hiidenmaan. Kisatiimien taktiset vaihtoehdot alkavat heti Helsingistä päästyään. Purjehtijat voivat valita joko Viron tai Suomen rannikon. Kaikki kivet ja saaret on kuitenkin jätettävä oikealle.

– Baltic Sea Race on omalaatuinen ennen kaikkea siksi, että kilpailemme ylipäätänsä Itämerellä. Ideana on että suuntaamme suoraan merelle, ja rataa on rajoitettu mahdollisimman vähän. Itämeri on mieletön mesta, ja kisassa voi tulla aika radikaaleja vaihtoehtoja taktiikan suhteen. Ei voi todellakaan olettaa, että kierrämme täydellisen rinkulan, Ari Känsäkoski jatkoi.

Yleisölle on runsaasti ohjelmaa tarjolla

Tapahtuma ohjelmineen tuo koettavaa ja elämyksiä kisaviikon ajan Katajanokan Marina Bay vierasvenesatamassa, Suomenlinnassa ja kesäisessä Helsingissä. Kisakylä on auki kilpailun aikana (19.7. – 28.7.) kello 10.00 – 22.00. Torstaina 28.7. kylä suljetaan 18.00. Kisakylä on Katajannokan Kanavarannassa (os. Kanavaranta 4).

Ensimmäinen lähtövaroitus on torstaina 21. heinäkuuta kello 18:30 Suomenlinnan ja Husunkiven välillä.

– Suomenlinnaan kannattaa aivan ehdottomasti mennä ennen starttia. Länsimuurin päällä on todella hieno katsomo mistä näkee koko lähtörumban, ja tietenkin katsojaveneillä voi myös tulla paikalle. Laitamme verkkoportaaliin infoa, että missä kisaa pääsee seuraamaan turvallisesti, Känsäkoski kertoi.

Volvo 65 -luokan ”Ambersail 2” Katajannokalla

Ensimmäisiä veneitä odotetaan saapuvaksi maaliin takaisin Helsinkiin sunnuntain 24.7 aikana. Palkintojenjako pidetään keskiviikkona 27. heinäkuuta kello 19.

Kisakylässä pääsee tutkimaan maailman kovatasoisimpia veneitä ja paikalla on runsaasti Suomen merellisiä toimijoita. Kilpailuun osallistuu muun muassa neljä Volvo Ocean Race -avoimerikilpailuihin osallistunutta venettä. Yleisö pääsee ihailemaan kisaveneitä ennen lähtöä, sekä maaliintulon jälkeen. Kilpailusivuilta löytyy aikataulu opastettuihin kierroksiin kisaveneillä. Kilpailuun pystyy myös katsojana osallistumaan virtuaalikisan muodossa.

Volvo Open 70 -luokan ”GP Bullhound” Helsingin edustalla tiistaina

Kilpailusivut: www.rorc.org/baltic-sea-race

Kisaseuranta: yb.tl/Balticsearace2022

Virtuaalikisa: www.virtualregatta.com/en/calendar/

Kilpailua voi seurata myös sosiaalisessa mediassa: #RoschierBalticSeaRace #RORCracing

RORC:in yhteistyökumppaneina kilpailun järjestämisessä Suomessa toimii Ocean Racing Alliance (ORA), Nyländska Jaktklubben (NJK), Helsingfors Segelklubb (HSK), Xtra Stærk Ocean Racing Society, Finnish Ocean Racing Association (FORA), Avomeripurjehtijat Ry, FIN IRC, sekä Helsingin kaupunki.

Kuvat: Johan Ekblom