VENEEN KATSASTUS
Veneen katsastus on tärkeä veneilyn turvallisuuteen vaikuttava toimenpide, jolla varmistetaan veneen ja varusteiden kunto. SPV:n jäsenseurojen katsastajat tarjoavat veneilijöille osaavaa tukea ja opastusta. Katsastus on koko venekunnalle hyvä tilaisuus kysyä ja oppia turvallisuusvälineiden käytöstä. Se lisää veneilyn turvallisuutta ja oman veneen tuntemusta.
Veneen vuosikatsastus tehdään vuosittain ennen kesäkuun loppua. Tämän lisäksi veneeseen on tehtävä peruskatsastus vähintään joka viides vuosi. Katsastuksen suorittavat seuran siihen valtuuttamat, katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on liiton myöntämä katsastajalupa.
Katsastaja on täysi-ikäinen veneilijä, jolla on riittävästi kokemusta veneilystä. Katsastaja kuuluu seuran luottamushenkilöihin ja toimii tärkeässä yhdystehtävässä veneenomistajien ja seuran johdon välillä. Katsastaja on veneilijöiden opastaja ja neuvoja veneen varustamisessa ja varusteiden käytössä. Hän on myös samalla asiantuntija veneen rakennetta ja merikelpoisuutta koskevissa kysymyksissä. Erityisen suuri merkitys katsastajilla on turvallisuusmyönteisten asenteiden ja ajattelun välittämisessä.
Vene voidaan katsastuttaa myös vieraan seuran katsastajalla. Tällöin veneen omistaja on velvollinen toimittamaan katsastusasiakirjat oman seuran rekisteriin ja seuran tehtävänä on merkitä kaikki katsastetut veneet Suuliin. Olethan siis yhteydessä omaan seuraasi, kun haluat tiedustella katsastuksesta.
Veneen vuosikatsastus
Vuosikatsastus tehdään vuosittain veneen ollessa veneilykunnossa, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet. Veneet katsastetaan niiden rakenteen, varustuksen ja veneilyalueen mukaan neljään eri luokkaan.
Peruskatsastus
Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi peruskatsastuttaa veneen aina kun siihen katsotaan olevan aihetta.
Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä veneilyvalmiina. Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet sekä moottori. Lisäksi tutkitaan riki.
Katsastusluokat
Veneet katsastetaan niiden purjehdusalueen mukaan seuraaviin neljään eri luokkaan. Jokaisella katsastusluokalla on omat vaatimukset varusteilta.
Tarkista eri katsastusluokkien vaatimukset taulukosta Katsastuskohteet ja varusteet.
Tarkemmin veneestä ja sen varusteista kerrotaan oppaassa Katsastussäännöt.
Tutustu myös Tukesin Nestekaasuoppaaseen (2010) ja Sähkö ja Vene -oppaaseen.
Avomerellisiin olosuhteisiin rakenteeltaan ja kunnoltaan soveltuvat veneet, jotka pystyvät olemaan tarvittavan omavaraisia. Purjehdusalue kattaa Itämeren lahtineen, Pohjanmeren, Ruotsin, Norjan ja Kuolan niemimaan rannikot, Brittein saaret, Biskajan, Espanjan ja Portugalin rannikon sekä Välimeren (= Euroopan rannikkovedet ja Välimeri).
Purjeveneet
Veneet on tarkoitettu avomerellisiin olosuhteisiin pitkille matkoille.
Veneen tulee kestää ylimurtuvat aallot ja oltava itseoikaiseva suuristakin kallistumista monirunkoveneitä lukuun ottamatta. Rungon, kannen ja kajuutan on aukkoineen ja luukkuineen oltava riittävän vesitiivis kokonaisuus. Kulkuaukko avotilasta kajuuttaan tulee voida sulkea pääkannen tasolta, ja kaikki luukut on kiinnitettävä siten, että ne pysyvät kiinni veneessä mahdollisessa kaatumistilanteessakin. Kaikki aukot täytyy pystyä tarvittaessa sulkemaan. Istuinkaukalon tulee olla nopeasti itsetyhjentyvä.
Moottoriveneet
Veneet on tarkoitettu avomerellisiin olosuhteisiin pitkille matkoille.
Veneen on oltava täysin katettu, vahvasti rakennettu ja vesitiivis, ja sen rakenteiden on kestettävä ylimurtuvat aallot. Veneen tulee kestää suuretkin kallistumat. Kulkuaukot ja -ovet kansilta kajuuttoihin on voitava sulkea vesitiiviisti. Kynnyskorkeuden on oltava vähintään 200 mm. Umpireelingeissä on oltava vuotoportit. Ulkolaidoituksessa olevat ilma- tai muut aukot pakoputkea lukuun ottamatta on voitava sulkea vesitiiviisti, ja ilmaottoaukoissa on oltava vesiloukut. Veneessä on oltava vähintään 35 kW kulkukoneisto, joka ei saa olla perämoottori. Sisätiloista on oltava varapoistumistiet.
Merellisiin olosuhteisiin rannikon läheisyydessä rakenteeltaan ja kunnoltaan soveltuvat veneet, jotka pystyvät olemaan tarvittavan omavaraisia.
Purjehdusalue kattaa Pohjan- ja Suomenlahden, Riianlahden, Itämeren rannikot ja vain suotuisissa olosuhteissa Selkämeren ja Itämeren aavat keskustat (näillä alueilla voi, jos paikallinen matalapaine kehittyy äkkiä, olla nopeasti nousevan myrskyn vaara ja suojaan pääsy kyseenalaista).
Purjeveneet
Veneet on tarkoitettu merellisiin olosuhteisiin rannikkojen läheisyydessä.
Veneen on oltava itseoikaiseva monirunkoveneitä lukuun ottamatta, ja kohtuullisen vesitiivis. Kulkuaukko kajuutasta avotilaan pitää voida sulkea pääkannen tasolta roisketiiviisti. Ilma- ja muut aukot on sijoitettava suojaiseen paikkaan ja niissä on oltava vesiloukut. Istuinkaukalon tulee olla nopeasti itsetyhjentyvä.
Moottoriveneet
Veneen on oltava katettu, vahvasti rakennettu ja vesitiivis. Kulkuaukot ja ovet kansilta kajuuttoihin on voitava sulkea kohtuullisen vesitiiviisti. Umpireelingeissä on oltava vuotoportit. Ulkolaidoitukseen tehtyjen ilma- tai muiden aukkojen on oltava rungon puolivälin perän puolella ja rakenteeltaan sellaiset, ettei vesi pääse sisään suurillakaan kallistumilla. Ilmanottoaukoissa on oltava vesiloukut. Perämoottorin ohjauskaapelien ja letkujen läpivientien on oltava tiiviit. Sisätiloista on oltava varapoistumistiet. Kynnyskorkeus vähintään 150 mm.
Saaristoon ja sisävesille rakenteeltaan ja kunnoltaan soveltuvat veneet.
Purjehdusalue kattaa Suomen rannikot, järvet, Suomenlahden perukan Viipurinlahdelle ja Saimaan kanavan, sekä suotuisissa olosuhteissa Ahvenanmeren, Merenkurkun ja välin Helsinki-Tallinna.
Purjeveneet
Veneet on tarkoitettu saaristo-olosuhteisiin ja sisävesistöihin.
Veneen rakenteiden pitää olla siten toteutettu, ettei niistä aiheudu veneen uppoamisvaaraa. Istuinkaukalon ei tarvitse olla itsetyhjentyvä, mutta se on suositeltavaa.
Moottoriveneet
Veneen on oltava rakenteeltaan saaristokäyttöön soveltuva joko kajuutallinen tai HT-vene, jossa on yöpymismahdollisuus tai runkopituudeltaan vähintään 5 metriä, jonka koneteho on vähintään 35 kW. Yöpymistilat pitää voida sulkea sade- tai roiskevesitiiviiksi kuomulla tai jollain muulla menetelmällä. Ulkolaidoitukseen tehtyjen ilma- ja muiden aukkojen on oltava rungon puolivälin perän puolella ja siten sijoitettuja, ettei vesi pääse niistä sisätiloihin. Perämoottorikaivon on oltava rakenteeltaan sellainen, ettei vesi pääse sieltä veneeseen. Kaapeli- ja letkuläpivientien on oltava tiiviit.
Suojaisille vesialueille rakenteeltaan ja kunnoltaan soveltuvat veneet, sekä valvotuissa olosuhteissa tapahtuvien purjehdustapahtumien veneet.
Purjeveneet
Veneet on tarkoitettu suojaisille vesialueille tai veneilytapahtumiin, esim. ratapurjehduskilpailuihin, joissa on jatkuva valvonta ja pelastusvalmius.
Moottoriveneet
Veneen on rakenteeltaan, asennuksiltaan ja kunnoltaan suojaisille vesialueille soveltuva. Vene voi olla HT-, tuulilasi- tai avovene.
HALUAISITKO HUOLEHTIA SEURASI JÄSENTEN VENEILYTURVALLISUUDESTA?
Katsastajana teet arvokasta työtä veneilyturvallisuuden ja seurasi jäsenten hyväksi. Katsastajana opit veneistä ja tutustut niiden omistajiin.
Katsastajien koulutukset
Veneilyturvallisuuspäivä 2024
Veneilyturvallisuuspäivä on katsastajille ja kouluttajille tarkoitettu veneilyturvallisuuteen liittyvä koulutus-, keskustelu ja verkostoitumistilaisuus.
Katsastajakoulutukset 2024
Peruskurssit on tarkoitettu seurojen uusille katsastajille, joilla ei ole ennestään katsastajalupaa. Täydennyskurssit on suunnattu seurojen katsastajille, kun peruskurssista on kulunut kahdeksan vuotta.
Koulutusten tarkemmat tiedot ja linkit ilmoittautumiseen löytyvät alta. Osallistujat ilmoittautuvat koulutuksiin itse, mutta tarvitsevat luvan kouluttautumiseen seuran katsastuspäälliköltä tai hallitukselta. Ilmoittautuminen tapahtuu Olympiakomitean Sporttihaussa. Lasku osoitetaan suoraan seuralle.
Katsastajan peruskoulutukset vuonna 2024 ovat ilmaisia alle 40-vuotiaille.
Peruskurssit
Koulutus on tarkoitettu seurojen uusille katsastajille, joilla ei ole ennestään katsastajalupaa. Kaksipäiväisen kurssin hinta on 170 euroa sisältäen opetuksen, materiaalin ja ruokailut kurssin ajan. Majoituksesta ja matkoista vastaa jokainen kurssilainen tarvittaessa itse.
10.-11.2. Helsinki (på svenska)
9.-10.3. Maarianhamina (på svenska)
Täydennyskurssit
Täydennyskurssi on yksipäiväinen ja sen hinta on 70 euroa sisältäen opetuksen, materiaalin ja ruokailun. Kurssin lasku osoitetaan suoraan seurallesi.
Huomioitavaa kursseista
Kurssimaksun tulee olla maksettu ennen kurssin alkua. Maksusuoritus on edellytys katsastajaluvan voimassaololle. Kurssihintaan sisältyy opetusmateriaali, opetus ja ruokailut kurssilla. Jokainen kurssilainen huolehtii itse majoitus- ja matkakuluista.
Katsastajakurssi on voimassa kurssivuosi mukaan lukien kahdeksan vuotta. Ensimmäisen neljän vuoden jakson jälkeen katsastuspäällikkö kuitenkin vahvistaa sähköpostilla SPV:lle seuransa katsastajien jatkoajan neljäksi vuodeksi eteenpäin. Seuroissa toiminnasta vastaa katsastuspäällikkö. Hän ylläpitää katsastajarekisteriä ja huolehtii kurssitarpeesta.
SÄHKÖINEN KATSASTUS-WEBINAARI
Suulin sähköinen katsastus webinaari keskiviikkona 17.4. klo 19-20.Osallistumis- ja rekisteröitymislinkki: https://events.teams.microsoft.com/event/db40c7e8-9f6f-4129-9b15-5cbeb90f5a85@01fa9831-128a-4a6e-ada8-60e258655306
TIETOA KATSASTAJILLE (KATSASTUSINFOT):
Katsastusinfo 1/2024, Katsastusinfo 2/2024, Katsastusinfo 1/2023, Katsastusinfo 2/2023, Katsastusinfo 1/2022, Katsastusinfo 2/2022, Katsastus info 1/2021, Katsastusinfo 2/2021 Katsastusinfo 1/2020, Katsastusinfo 2/2020,
Kysymyksiä katsastuksesta?
Ota yhteyttä tero.savolainen@spv.fi puh. 040 7530914