Vesille vielä syksylläkin

Vesille kannattaa lähteä vielä elokuun jälkeenkin – silloin on rauhallista ja upeat maisemat.

Kesä jatkuu vielä lomien päätyttyäkin, ja upeita veneilysäitä on yleensä vielä pitkälle syksyyn. Vedetkin ovat lämpimiä — merivesikin on vielä yleensä edelleen 17–18-asteista. Monilla elokuun puoliväli ja koulujen alku merkitsee kuitenkin veneilykauden loppua tai ainakin veneilyn vähenemistä. Poikkeuksia toki on ja innokkaimmat haluavat nauttia väriloistosta ja haastaa taitonsa viileämmissä olosuhteissa. Kala nappaa pyydyksiin kesää paremmin, ja vesillä on reilusti tilaa. Heille ehkä sopiikin se, että niin moni jää elokuun lopusta lähtien rantaan.

Pitkät syksyt ja suuntaus leudompiin talviin mahdollistaisivat nykyistä pidemmänkin veneilykauden. Palveluja ei ehkä enää ole vilkkaimman sesongin tapaan tarjolla, mutta veneilystä voi nauttia siitä huolimatta. Pienemmissä saaristosatamissa saunankin saattaa saada lämpimäksi etukäteen siitä sopimalla. Jos veneilijöitä riittäisi saaristosatamiin vielä elokuun lopulla ja syyskuussa, palvelujakin olisi varmasti nykyistä paremmin tarjolla.

Syksyllä, etenkin ruska-aikana, merellinen maisema on edelleen kaunis. Satamat ovat lähes autioita, tilaa riittää niin vierassatamissa kuin luonnonsatamissakin. Illat hämärtyvät aikaisin, mutta on elämys istua luonnonsatamassa pimeydessä tähtitaivaan alla — tai täysikuun. Ympärillä on hiirenhiljaista, luonnon omia ääniä lukuun ottamatta. Seuraavana aamuna matkaan voi lähteä rauhassa. Poissa ovat heinäkuun ruuhkat ja kiire seuraavaan satamaan ennen iltapäivän tunteja, jotta varmasti saisi veneelle paikan ja saunavuoron varattua.

Veneilyseuroihin kuuluvilla veneilijöillä on se etu, että oman seuran saaritukikohtiin voi mennä myös vilkkaimman kauden ulkopuolella. Omassa seurassani tukikohdat laitetaan talvikuntoon syyskuun lopussa tai lokakuussa, mutta paikan päältä löytyy erilliset ohjeet myöhemmille tulijoille esimerkiksi saunassa käymisen varalta.

Syysveneilyssä kannattaa toki varmistaa, että veneen tekniikka on kunnossa ja huollettuna. Lisäksi pitää tarkistaa, ettei polttoainejärjestelmään ole päässyt vettä. Vaikka koneet ovat vesijäähdytteisiä, pakkasyöt eivät tuota ongelmia laiturissa seisovalle veneelle. Meri on kauan lämmin ja pitää moottoritilan lämpimänä.

Koska valoisaa aikaa on vähän, hyvät valot ja karttaplotteri ovat tarpeen. Myös lämmityksen, eristysten, tuuletuksen ja veneen sähköjen on oltava kunnossa. Jos oman veneen osalta nämä haluaa tarkistaa, seuran katsastajat ovat siinä hyvänä apuna ja asiantuntijoina.

Toisille mahdollisimman pitkä veneilykausi on itseisarvo, ja toisille taas vuoden jakaminen erilaisiin osiin ja eri harrastuksiin tuo sitä kaivattua vaihtelua.

Moni tuntee suurta haikeutta syys–lokakuun vaihteessa veneen noston ja talvikunnostuksen yhteydessä, mutta sitten muut syksyn ja talven harrastukset vievät mennessään. Lumien sulaessa on taas mukava aloittaa veneen kevättyöt ja valmistautua uuteen kauteen.

Teksti: Katja Rytkönen
SPV:n viestintä- ja markkinointitoimikunnan puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Vene-lehden numerossa 8/2017.