S-O. Fagerström – kilpaveneilyn legenda

16 maailmanennätystä, 6 Euroopan ennätystä, 27 Pohjoismaiden ennätystä ja 30 Suomen ennätystä, 9 Pohjoismaiden mestaruutta ja 20 Suomen mestaruutta. Helsingissä vuonna 1930 syntyneen Stig-Olof Fagerströmin menestyksekäs elämä hakee vertaistaan.

Aikaisemmin moottoripyöräilyä harrastanut Fagerström päätti kokeilla kilpaveneilyä vuonna 1954. Tulevan legendan ensimmäinen kausi oli oppia täynnä. Vene kaatui monesti, eikä uintireissuilta vältytty. Sisukas veneilyyn hurahtanut mies jatkoi kuitenkin säntillisesti uuden harrastuksensa parissa. Ensimmäinen maailmanennätyskokeilu vuonna 1960 epäonnistui ja Fagerström loukkaantui. Vimma rikkoa ennätys kuntoutti kuitenkin miehen yllättävän nopeasti.

 

Fagerström juhli Suomen moottoriurheilun ensimmäistä maailmanennätystä vuonna 1962. Veneluokka oli OB. Hän teki samana vuonna myös CS- ja OC-luokan maailmanennätykset. Arvokkaimpana saavutuksena Fagerström pitää OJ-luokan Euroopan mestaruutta vuonna 1964. Hän voitti sen ensimmäisenä veneurheilijana Suomessa.  Maailmanmestaruudesta ei vielä silloin ajettu.

Menestyksekkään kilpauran lisäksi Fagerström on toiminut yrittäjänä jo lähes 70 vuotta. Lisäksi Tasavallan Presidentti Tarja Halonen myönsi vuonna 2006 Fagerströmille liikuntaneuvoksen nimen ja arvon.

Lue 1/15 Nauticissa julkaistu, Nina Paloheimon kirjoittama juttu mielenkiintoisesta Stig-Olof Fagerströmistä täältä.

Lähde: S-O. Fagerström. Sotilaspojasta yrittäjäksi, maailmanmestariksi ja neuvokseksi.
Kuvat: Suomen Moottoriveneklubi

”Kuka tahansa voi ajaa kaasu pohjassa, mutta siinä käy usein huonosti. Välillä pitää malttaa myös höllentää kaasua. ”
– Stig-Olof Fagerström