Naantalin Purjehdusseura täyttää 100 vuotta

Naantalin Purjehdusseura juhlii satavuotista taivaltaan samaan aikaan Suomen kanssa.

Seura perustettiin vuonna 1917 ja on siten viimeinen suuriruhtinaskunnan aikana perustettu purjehdusseura Suomessa. Perustava kokous pidettiin toukokuussa, mutta seura juhlii perustamispäivänään lokakuun viidettä, jolloin Turun ja Porin läänin kuvernööri hyväksyi purjehdusseuran säännöt

Purjehdusseura oli ollut tekeillä pitkään, prosessi oli saanut alkunsa 1860-luvulla Airisto Segelsällskapin jäsenten järjestäessä yhteispurjehduksia Naantaliin. Perillä kylpyläkaupungissa pidettiin purjehtijapäivälliset, joissa kapteeni nälkä ei ollut vieraana

Kylpylällä oli suuri vaikutus purjehdusseuran toimintaan ensimmäisinä vuosina, sillä purjehdusseura perustettiin pitkälti tyydyttämään kesävieraiden tarpeita. Kun kylpylävieraiden kilpailut vakiintuivat jokavuotisiksi, perustettiin seura niitä organisoimaan.

Vuonna 1917 Naantalissa järjestettiin ennen näkemättömät purjehduskilpailut. Kaupungin redille saapui 52 venettä, joista isoin oli 12mR-luokkaan kuulunut Ierne. Pienellä sisälahdella pidetty kilpailu oli niin intensiivinen, että aikalaiskertomuksen mukaan: ”Kahvikupit tanssivat rantaravintolan vilpolassa ja odotettiin puomien pyyhkäisevän veteen palkintotuomarit, kylpylävieraat ja muut katselijat” (Ramsay 1947). Elokuun kolmantena järjestetyt kilpailut olivat lentävä lähtö seuralle.

Kilpapurjehdusurheilun rooli on korostunut läpi seuran historian. Maailmansotien välisenä aikana Naantalissa järjestettiin maineikkaita kilpailuja tasavallan presidentin kiertopalkinnoista ja perinne on jatkunut 2000-luvulle. Seura on ollut vahvasti kehittämässä juniori- ja erityisesti optimistijollapurjehdusta 1960-luvulta lähtien. Taloudellisen nousukiidon aikana 1980-luvulla seura perusti yhden ensimmäisistä Sailing Centereitä Suomeen. Still 525 –fleetillä purjehdittiin Business Sail Cupia.

Vuosina 1982–2011 seura järjesti suosittuja saaristolaisvenekilpailuja, jotka olivat kunnianosoitus seuran historialle ja saaristolaiskulttuurille. Muutaman vuoden tauon jälkeen kilpailut järjestetään taas juhlavuonna 2017.

Nykyisin Naantalin Purjehdusseura on virkeä 600 hengen seura, jonka riveistä löytyy niin juniori-, kilpa- ja matkapurjehtijoita kuin moottoriveneilijöitä. Seura julkaisee juhlavuotensa kunniaksi elokuussa teoksen NPS 1917–2017: Naantalin Purjehdusseuran historia.

Teksti: Lauri Kaira

Kuvat: Naantalin museo