Lentävä lähtö Tokioon

Kevät käynnistää olympialuokkien tiukan arvokilpailuputken.

Sailing Team Finlandin maajoukkuepurjehtijoiden nimet ovat tuttuja, mutta kokoonpanoissa on tapahtunut muutoksia.

– Kokeneet arvokisamitalistimme Tuula Tenkanen, Tuuli Petäjä-Sirén ja Tapio Nirkko tähtäävät täysillä Tokion olympialaisiin. Kaiken kaikkiaan tilanne näyttää seuraavan neljän vuoden osalta erittäin hyvältä. Meillä on Japanissa entistä vahvempi olympiajoukkue, päävalmentaja Joakim Wilenius kertoo.

– Riossa debytoinut Laser standard -purjehtija Kaarle Tapper ja Laser radialin nuorten maailmanmestari Monika Mikkola kehittyvät tasaisesti kohti maailman kärkeä. Mikkola oli Miamin maailmancupissa neljäs ja Palman Eurosafissa kolmas.

Silja Kanervan lopetettua menestyksekkään urheilu-uransa hänen kipparinsa Sinem Kurtbay siirtyi Nacra-luokkaan. Vauhdikasta veneluokkaa purjehditaan sekamiehistöin. Kurtbayn gastina toimii kokenut Match race -purjehtija Janne Järvinen.

– Olen nauttinut Nacralla purjehtimisesta todella paljon. Meillä on toki paljon opittavaa, mutta onneksi apunamme on loistava valmentaja (tanskalainen Allan Norregaard). Nacra muuttuu tälle olympiadille lentäväksi ”kantosiipiveneeksi”, mikä on todella hauskaa, Kurtbay sanoo.

Lontoon olympiamitalisti, 470-luokassa Rioon tähdännyt Mikaela Wulff ja Suomea Riossa 49er FX -luokassa edustanut Noora Ruskola yhdistivät voimansa. Kaksikon ensimmäisestä kilpailusta, Miamin maailmancupista oli tuomisina kahdeksas sija 49er FX:ssä. Palman Eurosafissa he kilpailivat puolestaan 470:llä.

– Kahdesta veneluokasta on se etu, että purjehtijat oppivat näin toisistaan ja eri veneistä paljon, kun toinen on toisessa heikompi ja toinen vahvempi. Kevät näyttää, kummassa luokassa Mikaela ja Noora tähtäävät Tokioon, Wilenius sanoo.

Tällä jengillä kohti Tokiota!
Tuula Tenkanen oli upeasti toinen Hyeresin maailmancupissa.

Maajoukkueeseen kuuluu jatkossakin 2.4mR-purjehtija Niko Salomaa, joka edusti Suomea sekä Lontoon että Rion olympialaisissa.

– Purjehdus putosi harmittavasti Tokion paralympialajien joukosta, mutta uskomme, että laji palaa 2024 paralympialaisiin. Niko ylsi Riossa pistesijalle ja päätti kauden maailman rankingin kuudentena. On luonnollista pitää lahjakas purjehtija maajoukkueessa, Wilenius sanoo.

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen kiitävät Nacralla kohti Japania.

Maajoukkueen yhteistyökumppaneina jatkavat Freja Transport and Logistics ja Mercedes-Benz.

– Suuri kiitos Olympiakomitealle, SPV:lle ja erityisesti yhteistyökumppaneillemme, joiden ansiosta pääsimme aloittamaan uuden olympiadin täysillä alusta alkaen. Olympiaprojektit ovat jättimäisiä taloudellisia satsauksia myös purjehtijoille itselleen, ja kaikki tuki matkalla Tokioon on tärkeää, Wilenius kertoo.

Monika Mikkola on aloittanut uuden olympiadin loistavasti.

Sailing Team Finland 2017

Tuula Tenkanen, Laser radial
Monika Mikkola, Laser radial
Kaarle Tapper, Laser standard
Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X

Tapio Nirkko, Finnjolla
Joonas ja Niklas Lindgren, 470
Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen, Nacra
Noora Ruskola ja Mikaela Wulff, 49er FX/470
Niko Salomaa, 2.4mR

Seuraa meitä somessa:

Facebook: @SailingTeamFinland
Instagram: @sailingteamfinland
www.sailingteamfinland.com

Teksti ja kuvat: Iina Airio